— De kan heller sende pengene til et godt formål. Jeg orker ikke dette mer, sier Ljosland som var tilbud rundt 20.000 kroner i skadeerstatning.

Følg FVN Mandal på Facebook

Han er en av fire grunneiere på Ljosland i Åseral som har nektet å akseptere erstatningsoppgjøret i etterkant av et vann- og avløpsprosjekt. Det oppstod skader på flere eiendommer. Denne uka var det rettssak i forbindelse med oppgjøret mellom kommunen og grunneierne, men der altså Salve Ljosland trakk seg i forkant.

En bestikkelse

— Min opplevelse er at oppgjøret mer var en bestikkelse enn erstatning for å få lagt saken bak seg. Men den blir ikke lagt død, dette vil prege bygda med 24 fastboende i mange år framover, sier Ljosland.

Han ønsket å få satt eiendommen tilbake slik den var, blant annet steingjerder som ikke er som før. Store steiner fra prosjektet ligger fortsatt på tomta.

— Jeg opplevde at det ble brukt gamle kart fra før jeg bygde huset slik at kloakkledningen skulle gå under huset. Det i seg selv skapte mye bry for meg i mange måneder, forteller han

Skjønner belastningen

Næringssjef Øyvind Moltumyr i Åseral kommune sier at han skjønner saken har vært en belastning for grunneierne, særlig fordi den har tatt så lang tid.

— Når det gjelder Salve Ljosland mener jeg vi har gått langt i å etterkomme hans ønsker. Blant annet ble kloakkledningen plassert lengre vekk fra huset hans enn først planlagt, sier Moltumyr som mener andre grunneiere har opplevd langt større inngrep på sine eiendommer enn Salve Ljosland.