KRISTIANSAND: — Min hypotese er at det er rett, men før vi konkluderer må vi være gjennom en prosess i hver enkelt kommune. Jeg vil ikke begynne med konklusjonen, sier Arvid Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

En kommune som tar utgangspunkt i samarbeidsorganet Knutepunkt Sørlandet, vil bestå av kommunene Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Vennesla, Iveland, Søgne og Songdalen.

En slik kommune vil ha 135.000 innbyggere.

— Det er veldig gode grunner for at alle søker sammen og det er altså min hypotese at det er et riktig resultat. Men vi har behov for at dette underbygges, sier Grundekjøn.

NETT-580pix.gif

Les også:

Bydeler

Grundekjøn er opptatt av at en storkommune kan føre til at regionen får slagkraft nasjonalt. Dette mener han kan gå tapt hvis Kristiansand blir stående igjen alene mens byer som Fredrikstad og Skien slår seg sammen.

I Oslo har hver bydel sin identitet. Det samme er tilfellet her der Lillesand har sin identitet byen ved havet, mens Vennesla har sin identitet.

Han mener også at den enkelte innbygger vil ha fordeler av en storkommune siden den kan gi gode gode tjenester til innbyggerne.

Grundekjøn mener også at områdene innen en storkommune kan ivareta sin identitet ved å opprette egne bydeler.

— I Oslo har hver bydel sin identitet. Det samme er tilfellet her der Lillesand har sin identitet byen ved havet, mens Vennesla har sin identitet, sier Grundekjøn.

Les også:

Initiativ

Grundekjøn deltar onsdag på et felles formannskapsmøte i Kristiansand. Der diskuterer politikerne muligheten for en storkommune.

Jeg blir urolig når Lillesand lener seg mot Grimstad.

Kristiansand blir av flere bedt om å ta initiativ til at arbeidet med en storkommune kommer i gang.

Hvis ikke kan nabokommuner som Lillesand gå andre steder. Her har ordfører Arne Thomassen (H) vært tydelig på at det er minst like aktuelt å gå til Grimstad og Birkenes og at mange innbyggere i Lillesand er lite interessert i å gå sammen med Kristiansand.

— Kristiansand må lene seg mer framover enn det de har gjort. Jeg blir urolig når Lillesand lener seg mot Grimstad, sa Torfinn Kleivset (KrF) fra Søgne under møtet.

Ordfører i Birkenes, Arild Windsland (H), ber Kristiansand få opp farten.

— Kristiansand kunne ha sagt at de er store nok. Men hvis de ønsker å bli en storby med samme status som Oslo, må de legge opp et løp som gjør at nabokommunen vil snakke med dem, sier Arild Windsland (H), ordfører i Birkenes.

Les også:

En eller flere

Grundekjøn vil ikke si noe om han mener alle kommunene i knutepunktet skal være med eller bare noen.

— Vi er i en god prosess og min hypotese er altså at det er rett å gå sammen. Det slår kanskje til for 100 prosent av området eller for 80 prosent.

Anbefaling

Selv om det er kommunene selv som skal bestemme hvem de skal slå seg sammen med, er det likevel klare føringer fra regjeringen.

— En kjempeutfordring i prosessen er hva som skal til for å sikre Kristiansand som en viktig motor. Hvis Agder skal ha nasjonal gjennomslagskraft, må dere ha en diskusjon om Kristiansands posisjon, sa assisterende fylkesmann Tom Egerhei.

Han ber kommunene tenke over konsekvensen hvis Kristiansand blir stående alene slik at den rykker nedover på lista over storbyer.

— Det er faktisk viktig hvor Kristiansand står på storbylista for å slåss om de nasjonale oppdragene som universitet og kommunikasjon, sa Egerhei.

Klart signal

Dette utsagnet blir av enkelte kommuner tolket som et klart signal om at regjeringen ønsker en storkommune med 135.000 innbyggere.

— Jeg kan ikke tolke dette annerledes enn at vi må bli en kommune. Jeg kan ikke se at det er aktuelt at Kristiansand blir stående igjen, for da vil vi ha akkurat de samme utfordringene som i dag, sa Berit Kittelsen (Ap), varaordfører i Vennesla.

Hun mener konklusjonen langt på vei er klar: Alle kommunene skal slå seg sammen med Kristiansand.

— Jeg opplever at det er statsråden som taler og som sier at om vi ikke vil slå oss sammen, kommer dere og slår oss sammen. Ønsket er at vi skal bli 135.000 innbyggere og vil vi ikke så skal vi

Selvbestemmelse

Egerhei fastholdt at det er kommunene som skal bestemme.

— Men det er viktig å tenke landsdelsproblematikk og landsdelssenter. Hvem som skal utgjøre det, har jeg ingen ting med.