KRISTIANSAND: — De dyrene som har muligheten til å gå på isen gjør ofte det. For de afrikanske dyrene ser det nok ut som om det er land når det har frøset på, sier dyrepasser Olav Åsland til Fædrelandsvennen.

Han er ansvarlig for de afrikanske rovdyrene gepard, løve, surikat og ørkenrev. Inne hos geparden er det ei ganske stor tjønn, som har vært islagt den siste tiden. På onsdag var det forholdsvis tynn is på vannet, men det skremte ikke geparden fra å gå fram og tilbake ytterst på isen.

Sjekker isen nøye

En dyrepasser forsøkte å lokke geparden tilbake på land. Men den bare fortsatte å traske rundt på isen.

— Jeg sjekker isen nøye hver eneste morgen, før jeg slipper dyrene ut i innhegningene sine. Jeg veier minst to geparder, så når den holder meg, da er det trygt, forteller Åsland.

Dyreparken har satt opp strømgjerde også over vannet, siden geparden av og til går på isen. Foto: Kjetil Nygaard

Han sier at dyrepasserne i parken passer godt på dyrene, og er veldig nøye med at alt er trygt når de slippes ut i innhegningene sine.

Les også:

— Isen gir oss en del ekstra jobb. Hvis den er usikker, pleier jeg gå langs land med en stokk for å lage ei råk inne ved land. Når geparden da tråkker på de løse isflakene merker den at isen gir etter, og rygger med en gang. Det har jeg sett mange ganger, sier han.

Ulv på isen

Fædrelandsvennens reporter fotograferte også en ulv som gikk på en islagt bekk på onsdag.

Også ulven gikk på en islagt bekk i Dyreparken onsdag. Foto: Kjetil Nygaard

— Fra naturen er jo ulven vant til is og snø, og det er bare en liten bekk inne i innhegninga der, så det er nok ikke noe problem, sier dyrepasseren. - Mangler de afrikanse dyrene det instinktet for eksempel ulven har i forhold til om det er trygt å bevege seg ut på isen?

Geparden fotografert like før den gikk ut på den islagte tjønna. Foto: Kjetil Nygaard

— Det blir egentlig bare tipping å svare på. En ulv som går på is og snø er jo helt normalt, men med en gepard er det jo spesielt. Men det er bare fint de er ute på isen når den er sikker. Da blir jo innhegninga deres mye større også, forteller han.

Leker i snøen

Snøen gir også Dyreparken andre utfordringer enn på sommerstid.

— Når det kommer en del snø legger det seg opp mot strømgjerdene. Da må vi skuffe rundt hele gjerdet før vi kan slippe ut dyrene, forteller Åsland.

Han sier at også de afrikanske dyrene koser seg i snøen.

— Man merker godt når den første snøen har kommet. Det synes de er stas, og leker og sjauer litt ekstra, ler dyrepasseren.

Begeistrede tilskuere samlet seg for å se geparden som trasket fram og tilbake på isen. Foto: Kjetil Nygaard