På servicetorget i Kristiansand kommune skiller de sterkt mellom ferie og jobb. Her er kleskode forankret i jobbavtalen.

Dag Thomassen, markedssjef i Sørmegleren kler seg etter jobbsammenhengen. Her er han på visning for en leilighet, og stiller da i langbukse og skjorte. Foto: Reidar Kollstad

— De ansatte kan velge mellom dressbukse, kjole og skjørt når de får utdelt jobbantrekket, forteller Helle Geheb, enhetsleder for servicetorget.

Presentabel

Hun forteller at den strenge kleskoden handler om å være presentabel for publikum.

— Her i servicetorget har vi mye kontakt med kunder og publikummere som kommer innom, og da vil vi helst være anstendig kledd, forteller Geheb.

Nå om sommeren har imidlertid de som jobber med turistene fått utdelt grønne skjorter, slik at de skal skille seg ut og synes godt for tilreisende.

- Alt er lov

Dag Thomassen, markedssjef i Sørmegleren er på visning for en leilighet på Lund. Han har valgt skjorte og bukse som dagens jobbantrekk.

— Er det lov å gå med shorts på jobb hos dere?

— Alt er lov. Det viktigste er å være representativt kledd. Det har noe med å vise respekt for de du skal møte i jobbsammenheng, svarer Thomassen.

Han forteller at det ikke er noe kleskode for eiendomsmeglerne når de er på jobb, men at de gjerne ser an hvilken type visning de skal på før de velger dagens antrekk.

— Hvis man skal selge en hytte eller fritidsbolig og solen skinner kommer gjerne kundene i shorts. Da blir det litt teit hvis vi stiller opp i dress, sier Thomassen.

— Det finnes jo pene shorts også da, legger han til.

Shorts ikke vanlig

Ansatte ved National Oilwell Varco (NOV) har en avslappet klesstil i Norge, men må gjerne finne fram dressen hvis de krysser landegrensene.

— Vi har ingen kleskode her. Det er basert på tillitt og sunn fornuft, sier Karine Wigh i NOV.

Hun forteller at det har hendt at noen har kommet i shorts på jobb.

— Det har ikke vært noe problem med det, men det heller ikke vanlig, forteller Wigh.

Følger utenlandsk kode

Skal de ansatte på en jobbreise utenlands, forventes det imidlertid at de kler seg etter besøkelseslandets normer. I Houston er det mer formelt.

— Der må vi følge amerikanske kleskoder som er «business casual». Det vil si dress for menn og drakt for kvinner, forteller Wigh.

Gjerne shorts

Frank Mersland og Nicolai Gaustad Olsen er journalister i redaksjonen i Fædrelandsvennen. De stiller gjerne i shorts på jobb på sommeren.

— Er det greit å gå på jobb i shorts?

— Absolutt! Når jeg ser sola skinne, er det ikke snakk om at jeg tar på meg lang bukse. Da velger jeg shorts, sier Nicolai Gaustad Olsen.

Frank Mersland og Nicolai Gaustad Olsen i Fædrelandsvennen stiller på jobb i shorts hvis det er varmt ute. Foto: Hilde Sandvær

— Jeg prøver å velge de shortsene som ikke er hull i da, sier Mersland, og poengterer hvor ubehagelig det er å gå i bukse når det er varmt.Han forteller at han kler seg i bukse hvis han vet at han skal på ut i en setting der det forventes at han er litt finere kledd.

— Ja, da ville jeg kanskje droppet hockeydrakta, sier Gaustad Olsen.

Helene T. Abusdal, organisasjonsdirektør i Fædrelandsvennen, sier dette om regelen i mediehuset:

— Ansatte plikter å kle seg presentabelt til de arbeidsoppgaver som skal utføres. Når man er på jobb representerer man Fædrelandsvennen, ikke seg selv, sier Abusdal.

Hun kjenner ikke til noen tilfeller der ansatte har blitt bedt om å endre klesstil eller plagg som ikke var passende.