— Jeg blir sjokka når Høyre sammen med Ap fremmer forslag om å rive dette bygget. Derfor vil jeg utfordre Ap: Hva med andre bygg; Kongens gate skole som er i enda dårligere forfatning, skal vi rive den også? Dette vil danne presedens, tordnet Grete Kvelland Skaara (KrF) i bystyret onsdag kveld.

Lederen av byutviklingsstyret måtte erkjenne at Ap påførte hennes meningsfeller et soleklart nederlag.

Slik ser Arbeideren ut i 2015, på hjørnet av Dronningens gate og Festningsgata sentralt i murbyen i Kristiansand.  Foto: Vegard Damsgaard

Med 37 mot 16 stemmer (KrF, V, Dem, MDG og Rødt) vedtok bystyret at Arbeideren kan rives.

Varsler innsigelse

Da saken kom opp, gikk teknisk direktør Ragnar Evensen på talerstolen og fortalte at fylkeskommunen vil reise innsigelse om ikke Arbeiderens fasade bevares.

Deres krav er at karnappet mot Dronningens gate bevares i sin helhet, mens selve fasaden mot Festningsgata består med visse justeringer, deriblant nye vindusflater. De tillater at bygget på baksiden skiftes ut og gjenreises i fem etasjer.

En gruppe lokale investorer kjøpte storstua av Arbeiderpartiet for 14,5 millioner kroner i 2011. Planene omfatter forretning på gateplan og 22 leiligheter over.

Vi har som organisasjon fått sjekket vår habilitet i saken.

Gruppeleder Mette Gundersen (Ap), som har jobbet i bygget, påpekte at dets tilstand er kritisk.

— Vi har som organisasjon fått sjekket vår habilitet i saken, innledet Gundersen.

- Står tomt og forfaller

— Tro og tvil har revet og slitt i gruppa vår over lengre tid. Tidlig i prosessen sa vi at vi åpnet for riving, og vi har falt ned på det, samtidig som det nye skal være tro mot byggets karakter og stil. Husets historie skal vi sørge for lever videre, den største synd mot huset er å la det stå tomt og forfalle, fortsatte hun.

Mette Gundersen (Ap) i bystyret. Foto: Vegard Damsgaard

Vel vitende om at bystyrets vedtak kan havne på departementets bord, om ikke kommune og fylke kommer til enighet:— Da har i hvert fall bystyret sagt hva de mener i denne saken, så får utbygger eventuelt kjempe videre helt til topps.

Byantikvaren har ment at fasaden mot Dronningens gate må bevares, mens bygget mot Festningsgata kan rives så sant det gjenkjennes i ny fasade.

Murstein har ikke sjel, om de er fra 2017 eller 1936 er irrelevant.

— Det er tullete å pusse på dette bygget. Murstein har ikke sjel, om de er fra 2017 eller 1936 er irrelevant. Vi kan ikke pålegge mangfoldige millioner i ekstrakostnader for utbygger, mente Helene H. Knudsen (H).

- Politikk er å tørre

— Bevaring er ikke en strikk som kan tøyes så langt den holder, bevaring er bevaring, repliserte Halvor Fjermeros (Rødt).

Arbeideren er fra 1936, mens arbeiderforeningen har røtter på hjørnet av Festningsgata og Dronningens gate tilbake til 1873. - Vi har da laget en murbyplan, føler vi oss ikke forpliktet mot noe av det som er sagt før, spurte Harald Sødal (KrF).

Dette er bygget som ble oppført etter bybrannen i 1892, siden ombygd i 1935–36. Foto: Privat

— Kanskje det er på tide å revidere Murbyplanen? I dag er det helt andre tekniske krav enn da den ble vedtatt (1998, journ.anm.). Politikk er å tørre, ta noen beslutninger og være tydelig, det er det vi gjør nå, mente Hans Otto Lund (H).Asbjørnsen-familien er hovedeier i bygget, mens Trond W. Wilhelmsen og Mesel-familien eier den siste tredelen.