— I hver ekstremists bakgrunn er det som regel element av forherligelse av vold, erfaringer med mobbing og alltid utenforskap - mangel på tilhørighet, sa Mehtab Afsar, leder av Islamsk Råd Norge.

Han var hentet til seminar i Kristiansand og Fønix kino tirsdag for å møte 650 påmeldte elever i tredje klasse ved Kristiansand katedralskole Gimle, Kvadraturen Skolesenter, Tangen videregående skole, Vennesla videregående skole og Dahlske videregående skole (Grimstad).

— Vi skal alltid fordømme handlingene, men ikke menneskene, sa Afsar. - Da kan det bli verre, og aggresjonen vokse. Vi kommer ingen vei uten dialog.

Positive mål

Også tidligere domprost i Oslo. Olav Dag Hauge, var blant innlederne. Han minnet salen om at nordmenn ikke har noen «stolt historie i vår behandling jøder under 2. verdenskrig».

— Det var ekstremisme satt i system av makthaverne. Det er den verste form for ekstremisme, sa Hauge, og la til:

— Empati, dere. Vi må faktisk huske at det nesten uten unntak er positive mål som motiverer ekstremisme - enten det er å forbedre noe eller om det er å bevare noe i samfunnet. Hvis vi skal komme i dialog, som vi alltid må prøve, må vi sette oss inn i hva andre ønsker å oppnå.

Hver av skolene hadde sin deltaker i panelsamtalen.

— Kunnskap er det viktigste for å forebygge ekstremisme. Og det kan vi gjøre noe med. Da har lærerne en avgjørende rolle, sa Vilde Dragseth fra Tangen vg.

Ruben Møller, elev ved Vennesla vg mener det er uheldig at «religion og ekstremisme så ofte knyttes sammen».

— De to ordene henger ikke sammen i det hele tatt. Ekstremisme har mye mer å gjøre med andre faktorer enn det religiøse, sa Møller.

Media fikk kjeft

Spørsmålene og kommentarene fra salen var mange og tidsskjemaet sprakk. Og en serie innlegg kritiserte media.

— Pressen fokusere på det som får folk til å bli opprørt i stedet for alt som bidrar til dialog.

Forum for Tro og Livssyn (FTL) var arrangør.

- Hvorfor arrangerer dere seminaret?

— Motivasjonen er to-delt: På den ene siden vil vi bidra til økt bevissthet blant unge om ekstremisme. Like viktig er det for oss som arrangør - og for samfunnet for øvrig - å høre hva mennesker i denne alderen selv har for tanker og holdninger om hva som kan forebygge og hindreekstremisme i å utvikle seg, sier Liv Mørland, koordinator for FTL.

— Det er mer enn et halvt år siden invitasjonen gikk ut. Dessverre er temaet blitt mer aktuelt og nært enn det var i februar, sier hun.

Etter seminaret møtte Fædrelandsvennen paneldeltaker Vilde Dragseth fra Tangen vg.

- Fikk du sagt det du ønsket?

— Egentlig ikke.

- Ditt innlegg om læreres ansvar ble hyppig kommentert, var ikke det bra?

— Jo, men alt for store deler av seminaret fokuserte kun på muslimsk ekstremisme. Da kommer ikke helheten fram. Vi skulle fått tydelige fram at vi alle sammen har et ansvar, ellers kommer vi jo ikke videre, sier Vilde Dragseth, og får støtte fra sine medelever Silje Thorsø Hedegård Jensen og Nhi Thao Nguyen.