- Det må være lov å si at noe av det som gjelder for resten av Agder, ikke gjelder for Kristiansand, mener Jørgen Kristiansen (KrF). Foto: Jon Anders Skau

— Jeg blir nesten sint når jeg gang på gang opplever at våre gode nøkkeltall på pillebruk, likestilling og rus blir dradd med i de dårligere tallene for resten av Agder, sa Kristiansen til Fædrelandsvennen etter onsdagens seminar om byprofilering i regi av PR-ekspert Hans Geelmuyden.

«Er det i det hele tatt belegg for denne påstanden? Da kan jeg heller ikke forstå hvorfor Kristiansand er så ivrige på å slå seg sammen med de omkringliggende kommuner...» skriver Bransdal på sin Facebook-side.

LES OGSÅ:

Dermed drar hun debatten om kommunesammenslåing inn i Kristiansands indremedisinske behandling av sitt eget omdømme.

— Vi har uomtvistelig tall som sier vi har noen utfordringer i Agder. Da blir det litt rart at noen skal si at vi er så flinke at vi trenger ikke ta noe ansvar. Vi skal være glade for alle som har gode tall, men perspektivet her blir litt merkelig, sier Torhild Bransdal til Fædrelandsvennen.

Klamp om foten

— Synes du din partifelle opptrer arrogant?

— Det skal jeg ikke si, men det har i det siste vært mye snakk om at Kristiansand trenger omegnskommunene og må være raus i forhold til dem. Men når jeg registrerer hvilke uttalelser som kommer her, virker det som om resten av Agder betraktes som en klamp om foten.

— Gjør dette spørsmål om kommunesammenslåing enda vanskeligere?

— Det gjør det verken lettere eller vanskeligere, og det er vanskelig fra før. Jeg sier ikke umulig, men vanskelig, sier Bransdal.

— Det er ikke uventet at hun reagerer, og vi må ha stor takhøyde for diskusjoner. Men det er visse myter som stadig vekk gjentas, blant annet av fylkesmannen, om at vi ligger på pilletoppen og likestillingsbunnen. Det er ikke riktig, og det må vi kunne si uten at noen skal bli sinte, sier Jørgen Kristiansen til Fædrelandsvennen.

Han viser til undersøkelser fra Statistisk sentralbyrå som sier at Kristiansand - i likhet med de andre store byene - er bedre enn sine omlandskommuner på likestilling.

Gode tall

Når det gjelder rus, mener han Kristiansand er i ferd med å bli eksepsjonelt god:

— Rusundersøkelser vi har foretatt blant 10. klassinger siden 1990, viser nå ny rekord. Bare 1,5 prosent bruker tobakk, 34 prosent har smakt alkohol og cannabis er så godt som fraværende.

LES OGSÅ:

For pillebruk har han ikke statistikk fra Kristiansand spesielt, men mener hele Vest-Agder feilaktig plasseres på pilletoppen:

— Vest-Agder ligger som nummer 14 av 19 fylker når det gjelder bruk av antidepressiva og som nummer fem av 19 med hensyn til sove- og beroligende midler, sier han med henvisning til tall fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

— Nummer fem er ikke bra, men det er heller ikke toppen, legger han til.

— Bransdal stiller spørsmål ved Kristiansands ønske om kommunesammenslåing?

— Det er en helt annen diskusjon som har mange andre aspekter enn rus, likestilling og pillebruk. Den diskusjonen får vi ta parallelt og løsrevet fra dette, sier Kristiansen.