— Kaffekoppen er byttet ut med vin, og festdagene har blitt flere for mange, sier Oddmund Harsvik, daglig leder i Gatemagasinet Klar. Han er tørrlagt alkoholiker som har vært nøktern i snart 25 år.

Han er bekymret over at stadig flere arrangementer, som tirsdags- og torsdagsarrangementene «Tirsdag på Fiskebrygga» og «Sommer på Torvet», ofte sees i sammenheng med å drikke alkohol.

— Tirsdag, og torsdagsfylla kommer gjerne på toppen av den vanlige helgefylla, og kan skape en forestilling om at vi må ha alkohol for å kose oss, sier Harsvik.

— Fyllefestene hemmer også andre som har lyst til å høre på musikk og ikke fyllevrøvl, fortsetter han.

Han forteller at tørrlagte alkoholikere, som han, ikke har noe problem, men at de mer nytørre imidlertid vil ha større problemer med å motstå alkoholen ved slike arrangementer.

Vi drikker mer om sommeren

— Det er velkjent at vi drikker mer om sommeren og i ferien. Da blir det fort fredag og lørdag nesten hver dag, sier Hilde Evensen Holm, kommunikasjonsrådgiver i Borgestadsklinikken, Blå Kors Sør.

Fyllefestene hemmer også andre som har lyst til å høre på musikk og ikke fyllevrøvl.

— Sommeren er full av alkoholfylte anledninger og dermed mange fristelser for dem som er avhengige.

Ny forskning fra Statens institutt for rusmiddelforskning viser at alkoholforbruket har økt 40 prosent de siste 20 årene. I 2012 ble det omsatt 6,21 liter ren alkohol per innbygger over 15 år. Hvis man legger til det som blir smuglet og produsert privat er man nesten oppe i åtte liter alkohol per person i året.

— Vi sier gjerne at vi har fått en mer kontinental drikkekultur fordi vi drikker mer vin, og vi drikker oftere også på hverdager. Samtidig ser det ut til at vi har tatt vare på den tradisjonelle nordiske drikkekulturen med helgefyll, sier Ingeborg Rossow, forsker ved SIRUS.

Hun sier at det generelt er to forhold som har betydning for alkoholskader:

— Det er hvor mye vi drikker totalt, altså per år og gjennom livet, og hvor mye vi drikker per gang. Dersom sommer-konsumet innebærer et høyere totalt konsum, og mer fyll enn konsumet ellers i året, vil det være mer skadelig, sier Rossow.

Økt salg

Martin Stallemo, daglig leder og eier av restauranten Pider Ro, merker veldig godt at ølsalget tar seg opp under «Tirsdag på Fiskebrygga».

Det er en hyggelig stemning og folk oppfører seg pent.

— Å ja, selvsagt, arrangementet øker både øl- og restaurantomsetningen vår, sier han.

Også Elin Berg ved Bølgen og Moi sier de merker økt alkoholsalg under «Tirsdag på Fiskebrygga».

— Vi selger mye mer alkohol enn vi ville gjort på en vanlig tirsdag. Men det er ikke mye fyll og spetakkel. Det er en hyggelig stemning og folk oppfører seg pent, sier Berg.

Redd for tilbakeslag

Ifølge Holm har Borgestadsklinikken klienter som ikke ønsker sommerpermisjon, fordi de er redd for tilbakeslag.

Hun anbefaler folk å ta en hvit periode etter de tørste sommermånedene.

— Etter en slik periode kan det være lurt å ta en hvit periode på høsten for å renske kroppen for alkoholgiften, sier Holm.