— Dette går i en bestemt retning. Det er ett hovedsykehus på Eg og lokalsykehus i Arendal og Flekkefjord, sa ordfører Arvid Grundekjøn i formannskapets møte onsdag.

Sykehusene i Arendal og Flekkefjord skal som et minimum ha fødeavdeling og akuttfunksjoner ifølge flertallet i Kristiansand. Den store satsingen skal skje på Eg. Et nytt sykehus i Lillesand mener de er helt utelukket.

— Det er viktig å ha et spesialisert sykehus som som kan utføre avansert kirurgi på områder som hjerte og kreft. Vi har hatt utfordringer når det gjelder kvaliteten i dag, og vi ønsker et førsteklasses tilbud, sier Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

Han tror sykehusene vil bli så spesialiserte at landsdelen må samle seg om ett sykehus.

— Hvis landsdelen skal ha et slikt spesialisert tilbud, tror jeg ikke vi kan ha det på mer enn ett sted, sier Grundekjøn.

Lokalsykehus

Både KrF, Høyre og Frp i Kristiansand har nå tatt et tydelig standpunkt om at Kristiansand må få et hovedsykehus og at det skal ligge på Eg. Når det gjelder Arendal og Flekkefjord, vil ingen gå lenger enn å si at her må det være akuttmottak og fødeavdeling.

Les også:

I Arendal reagerer ordfører Einar Halvorsen (H) på at Kristiansand mener det ikke er plass for annet enn et lokalsykehus i Arendal.

Han mener konsekvensene er dramatiske hvis Arendal kun skal ha et lokalsykehus.

— Det vil bety at vi vil løse opp fagmiljøer og miste mye god kompetanse. Det er det mest alvorlige. Det er ikke dokumentert at man vil få noen bedre kvalitet ved å samle all aktivitet på ett stort sykehus.

Skuffet

Han mener Kristiansand og Arendal kan ha hver sine spesialfelter i en framtidig sykehusstruktur.

— Jeg er skuffet over holdningen i Kristiansand, men jeg har ikke problem med å skjønne hvorfor de mener dette. Det er klart at dette vil styrke Kristiansand på bekostning av Arendal og Flekkefjord. Men det betyr ikke at du får bedre kvalitet på tjenestene ved å gjøre dette, sier Halvorsen.

Vedtak

Selv om det er langt fram til endelig beslutning om nytt sykehus, blir likevel kravet fra Kristiansand mer og mer tydelig. Tirsdag kveld bestemte årsmøtet i Kristiansand Frp at de ønsker et hovedsykehus i Kristiansand, samtidig som de opprettholder sykehusene i Flekkefjord og Arendal.

Les også:

Disse sykehusene skal ha «viktige funksjoner» som fødeavdeling og akuttfunksjoner.

— Det vil ikke være tre likeverdige sykehus. Kristiansand og Eg bør ha hovedsykehuset. Det ligger midt i Agder og vi må også huske at det ikke skal være ferdig før 2030. Da bør firefeltsvei til både Arendal og Flekkefjord være klar, sa Tor Utsogn, gruppeleder i Frp, til Fædrelandsvennen før onsdagens formannskapsmøte.

Under formannskapsmøtet var han enda mer tydelig:

— Det er helt åpenbart hvis du tar hensyn til fagligesignaler, skal det være et hovedsykehus i Kristiansand. Noe annet er for meghelt utenkelig. Men det skal være lokalsykehus i Flekkefjord og Arendal medviktige funksjoner

Enige

Dermed er både Høyre, Frp og KrF tydelige på at Kristiansand skal være hovedsykehuset i landsdelen.

Les også:

— Det KrF har sagt i Kristiansand er at vi må våge å definere et sykehus med hovedtrykk på spisskompetanse. Da er Eg den sannsynlige plasseringen for et slikt sykehus, sier Viggo Lütcherath (KrF).

Mens fylkespartiet har sagt at det skal være tre sykehus i landsdelen, har ikke Kristiansand KrF gjort noe slikt vedtak.

- God plassering

Kristiansand har i sitt høringssvar ikke gitt et klart svar på hvordan sykehusstrukturen skal lvære. Svaret fra Kristiansand gir likevel en rekke argumenter for å satse videre på Eg.

Les også:

Politikerne mener at plasseringen er svært bra og at man her kan bygge opp et godt fagmiljø. De mener også at Eg kan tiltrekke seg flere andre aktører innen helse. Det gjelder både forskning og private institusjoner.

Ikke standpunkt

Ikke alle politikerne i Kristiansand er like opptatt av plassering. Aps gruppeleder Mette Gundersen mener det er synd at en sak som burde dreie seg om å få til best mulig helsetjenester, kun dreier seg om lokalisering.

— På vårt gruppemøte kunne vi konstatere at alle andre har diskutert lokalisering. Men for oss har ikke det vært noe mål å stemme ut noen, men heller ha fokus på hvordan vi kan få til best mulig helsetjenester, sier Mette Gundersen.