— Det er ingen av kommunens stupebrett igjen i Kristiansand nå. Det siste vi fjernet var det i Bertesbukta, sier parksjef Svein Ole Breland i Kristiansand kommune.

Etter flere tilbakemeldinger fra folk som har truffet bunnen etter å ha brukt stupebrettene, valgte kommunen å fjerne samtlige stupebrett de hadde ansvar for. Men tidligere var det stupebrett på en rekke populære badeområder, blant annet i Baneheia.

— Det var mye diskusjoner da vi tok bort stupebrettet i 3. stampe. Der hadde vi også fått meldinger om at folk hadde truffet bunnen, og da måtte vi fjerne det også. Vi er nødt til å følge kravet om dybde, sier Breland.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Dybdekrav

Kravene kommunen opererer med er de samme som gjelder for innendørs svømmehaller.

— For konkurranseanlegg gjelder 3,8 meter dybde for 3 og 5-meters stupebrett, og 5 meter dybde for 10 meter. Dette er også veiledende for oss, sier driftssjef i Kurt Tange Jensen i Kristiansand kommune.

Midt-Agder Friluftsråd, som tilrettelegger ved flere badeplasser, har heller ikke plassert ut stupebrett.

Stupebrett i 50 år

Men på privatdrevne Kristiansand feriesenter på Dvergsnestangen har stupebrettet fått stå i fred i 50 år.

-Stupebrettet har stått her i 50 år, men vi vurderer jevnlig om det er sikkert. Det er alltid en viss risiko når det gjelder lek med vann og fra høyder, men samtidig må jo folk få utfolde seg i sommervarmen, sier daglig leder Lloyd Tryland ved Kristiansand Feriesenter.

— Vi vurderer jevnlig om det er forsvarlig å la det stå, både i forhold til konstruksjonen, med materialet på toppen, som motvirker at noen kan skli, og på sikringen, sier daglig leder Lloyd Tryland.

Stupebrettet har en høyde på to meter over vannflaten. For noen år siden falt en jente av dette stupebrettet.

— Dette er et av punktene vi må ha en risikovurdering på. Så lenge det er høyde og vann involvert er det umulig å sikre seg hundre prosent mot ulykker. Stupebrettet er kjærkomment i badelivet her ute, men jeg må innrømme at det er er veldig glad for hver sommer som går uten ulykker. Vi skulle jo gjerne bare hatt helt trygge leker, men samtidig må folk få lov til å utfolde seg i sommervarmen, sier han.

Alvorlig stupeulykke

Torsdag kveld ble en mann sendt til sykehus etter en stupeulykke ved Blomsbukta på Galgebergtangen på Lund.

Mannen har trolig truffet bunnen da han hoppet fra en fjellknaus. Fjellknausen er et yndet og svært populært sted både å hoppe og stupe fra.

Pass på lavvann

— Selv om man har stupt fra samme sted mange ganger tidligere, er det alltid viktig å sjekke dybden der man skal stupe, sier president i Norsk Livredningsselskap, Gard Aleksander Bjørnstad.

Ifølge ham kan det i år være ekstra stor forskjell på flo og fjære.

— Nå er det ekstremt lavvann. Noen tenker at det går greit fordi de har stupt der før, men opptil en meter med vann kan mangle. Det er også viktig å sjekke landingsområdet for skrot og søppel. Vi hadde et tilfelle der en som stupte traff en sykkel rett under et stupetårn. Det kunne fort ha gått veldig galt, sier han.

Han kommer med følgende råd til stupere som har tenkt å ta luftveien til sjøen.

— Vær hundre prosent sikker på dybden før du hopper. Ikke ta for gitt at det ikke ligger skrot i landingsområdet. Ta også med deg noen andre, for nitti prosent av alle drukningsulykker skjer i stillhet, sier han.