— Beredskapsnivået i Agder vil bli justert ned fra og med klokken 12 i dag, sier fungerende stabssjef Ingrid T. Mæhre i Agder politidistrikt.

Mindre uniformert politi

Det innebærer mindre uniformert politi i gatene, men fortsatt vil det være bevæpnet politi ved fergekaia og på Kjevik.

— Dette er en strategi fra Politidirektoratet som vi ønsker å forholde oss til. Vi vil opprettholde grensekontrollen med væpnet politi på ferge- og flyankomster, men ikke fullt så mye uniformert politi i gatene. Noen av de som vi har måtte kalle inn fra ferie kan nå ta ferie igjen, sier Mæhre.

Etterretning og analyse

Politiet i Rogaland vil også gjøre lignende tiltak, og sente i dag morges ut en pressemelding. Ifølge den vil politiets tiltak dreie seg mer om etterretning og analyse, samt grense- og utlendingskontroll. Nasjonale beredskapsressurser vil opprettholde beredskapen.

Avskrekke

Det opplyses om at én av hensiktene med å gå ut offentlig om trusselen var å kunne forebygge og avskrekke de som planla en terrorhandling.

– Politiet må ta denne type informasjon på alvor, selv om det skulle vise seg senere at det ikke stemmer. Slik situasjonen fremstår nå, er det mer sannsynlig at det ikke skjer noe, enn at det skjer noe. Den forhøyede beredskapen er primært et trygghetsskapende tiltak, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i pressemeldingen.

Ny operasjonsordre

Politidirektoratet la mandag kveld ut en melding om at politiets tilstedeværelse vil gradvis bli trappet ned fra tirsdag.

— Politidistriktene har nå fått en ny operasjonsordre basert på PSTs siste trusselvurdering. Ordren opprettholder bevæpning, men omfanget av tilstedeværelsen vil gradvis trappes ned fra tirsdag. Lokale vurderinger vil ligge til grunn for hvordan nedtrappingen vil foregå, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i meldingen.