Daglig leder Stein Morten Knutsen, Sindre Eriksen og Henrik Nielsen. Foto: Tore André Baardsen
Henrik Nielsen. Foto: Tore André Baardsen
Sindre Eriksen (i framgrunnen) og Henrik Nielsen. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND/ÅSERAL: — Før jeg begynte her for sju år siden, slet jeg med å få venner og hadde egen støttekontakt. Så sluttet støttekontakten og mamma og de fikk meg inn her. Her har jeg fått mange venner, det har forandret hele livet mitt, sier Henrik Nielsen fra Kristiansand.

Han er en av ungdommene i Kristiansand som har fått hjelp av firmaet Time Out. De gir avlasting i helgene til foreldre som har barn med spesielle behov og hjelper dem de unge til å fungere bedre sosialt.

I helga var de på Flystveit i Åseral, på det som blir en av de siste helgene med Time Out. Etter 14 år besluttet nemlig Kristiansand kommune at tjenesten skulle på anbud, og resultatet ble at jobben gikk til Filadelfia.

— Det blir ikke det samme. Jeg har vært her i ti år og dette har betydd utrolig mye for meg. Jeg har fått nye venner og blitt veldig godt kjent med lederne her, sier Sindre Eriksen.

De to sier til Fædrelandsvennen at de ikke kommer til å bli med videre når Filadelfia overtar for Time Out.

Trygghet

Flere foreldre har henvendt seg til kommunene klaget på vedtaket. De mener barna deres mister et tilbud som har gitt dem både selvtillit og nye venner

KLAGER PÅ VEDTAK: Ellen Elgvin Jakobsen er kritisk til at datteren blir flyttet til et helt nytt spesialtilbud uten mulighet til å velge. - Det er veldig skummelt for henne å måtte bytte til et tilbud hun ikke vet noe om. Vi har prøvd så mye, og vet ikke om dette fungerer, sier Jakobsen. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg har en datter som har hatt en del utfordrende adferd. Det er mange som har prøvd å jobbe med henne, men det var først da hun ble med i Time Out at hun fikk det bedre. Nå har hun endelig fått venner, og hun har klart å beholde dem, sier Ellen Elgvin Jakobsen , en av foreldrene som har tatt kontakt med Kristiansand kommune for å klage på avgjørelsen.- Det er jo mennesker vi snakker om og som i dag får et tilbud som fungerer utrolig godt for dem. De som driver dette arbeidet, jobber etter en spesiell pedagogikk og er veldig engasjerte. Det er trygt å sende min datter dit, sier Jakobsen.

Foreldrene mener kommunen ikke har tatt hensyn til den belastningen det vil være for barna deres å forholde seg til et helt nytt tilbud.

— Min datter er avhengig av trygghet og stabilitet. Det er veldig skummelt for henne å måtte bytte til et tilbud hun ikke vet noe om. Vi har prøvd så mye og vet ikke om dette fungerer, sier Jakobsen.

Klager

I tillegg til foreldrene, har også Time Out selv klaget på vedtaket, uten at det har gitt noe resultat.

— Time Out gir mer enn kun avlastning. Vi har laget et opplegg der det blir lagt til rette for at de unge får økt sin sosiale kompetanse. Unge som kommer hit, har ofte få eller ingen venner. De har kun sin nærmeste familie, og det er stusselig for mange av dem. Gjennom vårt opplegg klarer de å skaffe seg venner, og holde på dem, sier daglig leder Stein Morten Knutsen.

Enkelte brukere har vært med i opptil ti år, og Knutsen er kritisk til at de nå får et helt annet tilbud, og mennesker de ikke kjenner.

— I Norge er det vanlig med fritt valg på en rekke områder, for eksempel sykehusvalg. Tilhører du derimot en svak gruppe, blir du bare plassert et sted uten å bli spurt først. Individets frihet er tatt helt bort, sier Knutsen.

- Pliktige til å lyse ut anbud

Leder i helse- og sosialstyret, Tor Utsogn (Frp), mener kommunen ikke har noe annet alternativ enn å lyse slike tjenester ut på anbud.

— Vi er pliktige til å gjøre det. Og når noe først er ute på anbud, må vi være tro mot det. Det at man har vært tilbyder før, skal ikke veie tyngre enn tilbudet til en ny leverandør, sier Utsogn.

Han mener slike anbudsrunder er en god ordning, siden kommunen kan få inn private som brenner for oppgaven. Han er likevel enig i at utrygge brukere kan bli konsekvensen.

— Dette er brukere som trenger lang tid på å opparbeide seg tillit og trygghet i det miljøet de er satt i. Jeg ser at det å bytte leverandør kan få negative konsekvenser, sier Utsogn og legger til at de må bli flinkere til å finne gode overgangsordninger mellom to leverandører.

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen forstår også at foreldre og brukere blir utrygge.

— Vi må være i dialog med foreldre og brukere i det videre arbeidet for å få til en så god overgang som mulig. Her vil det være en overgangsperiode, men jeg har stor tiltro til at Filadelfia vil håndtere det på en god måte, sier Dahlen.

Han sier at de ønsket å lage en god anbudsprosess, og at det da nødvendigvis må bli en vinner og en taper.

— Hadde vi ikke hatt anbudsrunde, ville det også vært galt. Da hadde vi forfordelt en aktør fremfor en annen, sier Dahlen.

- Vi har noe å bidra med

Billy Øksendal i Filadelfias lederråd er overbevist om at menigheten vil gjøre en god jobb for sine nye klienter.

— Vi har god erfaring med å jobbe med barn og unge, og vi har satt opp et apparat som oppfyller kommunens krav. I tillegg har vi mange frivillige vi kan dra veksel på, sier Øksendal.

Han forteller at kontrakten med kommunen skal signeres i løpet av uka, og at det dreier seg om en toårskontrakt med opsjon på to års forlengelse.

— Jeg har ingen formening om hvordan Time Out har drevet dette tidligere, og vi kan ikke bruke dem som referanse. Vi har respondert på en anbudsrunde, og jeg er overbevist om at vi har noe å bidra med, understreker Øksendal. Han anslår at Filadelfia kan komme i gang med sitt nye tilbud rundt påsketider.