54 ÅR SIDEN SIST: Thor Bjørn Mersland var modell for gutteklær da han som 10-åring lånte kroppen sin til klesfabrikken Martins konfeksjon på Dalane i Kristiansand. Nå jobber han i Shalams brukthandel, og stilte tirsdag på catwalken i et ungdommelig antrekk. Til høyre styrer daglig leder Yngvar Woxmyhr lyset. Foto: Kristin Ellefsen
FARGERIKT: Silje Camilla Hellesen var det ungdommelige innslaget blant modellene. Hun er selv svak for retroklær. Foto: Kristin Ellefsen
Fire av de seks modellene samlet i utstillingshallen før motevisning: Fra venstre Hilde Charlotte Solberg, Marie Terese Langeid, Silje Camilla Hellesen og Thor Bjørn Mersland. Foto: Kristin Ellefsen
Modell Hilde Charlotte Solberg under Shalams motevisning tirsdag kveld. Foto: Kristin Ellefsen
Modell May Vatne under Shalams motevisning tirsdag kveld. Foto: Kristin Ellefsen
SLO AN: Folk likte denne kleskombinasjonen, modell er Shalam-ansatt Øystein Hegén. Foto: Kristin Ellefsen
Stylist Marianne Hellesen viser fram noen av godbitene Shalam har på lager, blant annet denne kjolen fra 50- eller 60-tallet. Foto: Kristin Ellefsen
54 ÅR SIDEN SIST: Thor Bjørn Mersland var modell for gutteklær da han som 10-åring lånte kroppen sin til klesfabrikken Martins konfeksjon på Dalane i Kristiansand. Nå jobber han i Shalams brukthandel, og stilte tirsdag på catwalken. Foto: Kristin Ellefsen

KRISTIANSAND: Tirsdag kveld var hun tilbake, da Shalam brukthandel viste fram vårens fargerike kolleksjon av bruktklær.

— Det er gøy når oldemor kler seg ut. Det er også lettere å selge klær når man ser dem på noen andre, mener Marie Terese Langeid, frivillig ansatt i brukthandelen og modell for anledningen.

Hver dag leveres kasser med gammelt tøy til stiftelsen, og overskuddet fra salget går til rusomsorgsarbeid. Secondhand- og retroklær er hot i europeiske storbyer, nå frir Shalam til motebevisste i Sørlandets hovedstad.

Vandrende modell

81-åringen mener man kan gjøre et røverkjøp – hun er selv en vandrende modell for Shalams bruktklær.

— Jeg finner mye fint tøy her. Vi får inn veldig mye dyrt, og man kan kjøpe noe ikke alle andre har. Sist uke kom det inn en sort kjole med masse gull, den må ha kostet mange tusen. Det er utrolig å se hva folk leverer, mener Marie Terese Langeid.

— Kler du opp de seks oldebarna dine også i klær fra butikken?

— Nei, barnetøy er så billig å kjøpe nytt at det meste vi får inn sendes bare videre, forklarer 81-åringen, som i sin tid jobbet i en av byens klesbutikker.

Hun har cv-en i orden: Sist gang hun gikk modell i hjembyen var for rundt 30 år siden, da hun viste hårmoter under et fullsatt show på Caledonien. For fire år siden tok hun et utenbys oppdrag, da hun ble bedt om å kle seg opp på et sykehjem i Bygland.

Takker Gud for Ikea

Det første moteshowet blir garantert ikke det siste. Et par ganger i året ønsker Shalam å vise fram klær, møbler og annet interiør.

— Jeg takker Vårherre for Ikea. Folk leverte inn masse ting, og vi fikk masse å gjøre, sa konferansier Vidar Gundersen til de rundt hundre skuelystne rundt catwalken tirsdag kveld.

Brukthandelen omsetter for tre millioner kroner i året; det går i klær, møbler og kjøkkenutstyr.

Millionærkunder

— Våre kunder er et tverrsnitt av samfunnet: Her er helt alminnelige kristiansandere, innvandrere og studenter, men også millionærer med en spesiell hobby eller interesse, opplyser butikksjef Rita Susanne Tegnander til Fædrelandsvennen.

Her er skrot fremmedord, de har blant annet etablert eget verksted for såkalt redesign av interiør. Varer som Shalam ikke får solgt, omtrent en halv trailer, hentes hver måned av en hjelpeorganisasjon fra Estland.

— Vi bruker gamle ting til å skape noe nytt og trendy, det er ekstremt miljøvennlig. Overskuddet går direkte til de som trenger det i byen vår, opplyser daglig leder Yngvar Woxmyhr, som administrerer en arbeidsstokk på 12 pluss nesten 50 frivillige.