— Dette er ikke en sykdom som er vanlig i Norge, og vi tar det alvorlig, sier Robert Ilievski, veterinær i Mattilsynet i Vest-Agder.

Forrige uke ble den svært smittsomme sykdommen rabbit haemorrhagic disease (RHD), også kjent som kaningulsott, påvist i et privat kaninhold i Vest-Agder.

Mattilsynet har satt i verk tiltak for å hindre spredning av sykdommen, som smitter ved direkte kontakt mellom dyr eller indirekte via avføring, strø, høy, klær og sko. Ilievski vil ikke gå nærmere inn på hvor i Vest-Agder sykdommen har brutt ut.

— Eieren kontakten en veterinær i juni fordi flere kaniner i husholdningen hadde dødd plutselig. Veterinæren fikk mistanke om RHD, og kontaktet Mattilsynet, sier Ilievski.

18 døde på kort tid

På eiendommen i Vest-Agder er 18 av 25 kaniner døde av sykdommen på kort tid. Ved Veterinærinstituttet ble tre voksne kaniner og tre kaninunger obdusert, og funn pekte mot at kaninene kunne være smittet av den svært smittsomme sykdommen.

Forrige uke ble mistanken bekreftet ved Statens Veterinârmedicinska Anstalt i Uppsala i Sverige etter at analyser av fem leverprøver fra de døde kaninene påviste kaningulsott. Dyrene dør som regel mellom 12 og 36 timer etter at de får kliniske symptomer. Dyr som overlever, kan være varige smittebærere.

— De resterende kaninene ble avlivet og destruert umiddelbart etter at sykdommen ble påvist onsdag denne uka. Viruset er svært motstandsdyktig, og kaniner er veldig mottakelige. Dødeligheten er rundt 80 til 90 prosent, og det smitter både gjennom direkte og indirekte kontakt. Fottøy, redskaper og fôr kan videreføre smitten, sier Ilievski.

Ikke fare for spredning

Eieren er pålagt å sanere eiendommen, og må vente minst seks måneder med å skaffe seg nye kaniner. Ilievski sier at det ikke er fare for at smitten har spredd seg utenfor eiendommen i Vest-Agder.

— Sykdommen har kun vært påvist i Norge en gang tidligere, i 2014. Det er vanskelig å si hvordan og hvorfor den plutselig oppstår, men generelt bør kanineiere være påpasselige ved for eksempel utstillinger og i kontakt med andres kaniner, sier veterinæren.