Her er løypa til tidenes første swimrun på Sørlandet. Det blir start og mål i Tresse, og totalt ca. 2,5 km svømming og 8,5 kilometer løp. Foto: Grafikk: Trond Heitmann
Stevneleder Fred Arthur Asdal. Foto: Herman Folvik

— Vi ønsker å teste ut noe nytt og spennende, forklarer stevneleder Fred Arthur Asdal.

I debutåret i fjor sommer ble triathlonet «TriQuart» fulltegnet med 600 deltakere. Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at årets arrangement skal gå over to dager, 30.-31. juli, og at triathlonet i tillegg til massemønstringen også skal ha NM-status. Men Asdal har ikke villet røpe innholdet i den andre dagen, inntil nå:

Svømmer med løpesko

Her er løypa til tidenes første swimrun på Sørlandet. Det blir start og mål i Tresse, og totalt ca. 2,5 km svømming og 8,5 kilometer løp. Foto: Grafikk: Trond Heitmann
  • En « supersprint ». Det er en triathlon med 375 m svømming, 10 km sykling og 2,5 km løping for 13-19-åringer.* Swimrun 11 eller 22 km — hvor du veksler mellom løping og svømming.

— Swimrun er en konkurranse hvor man veksler hyppig mellom løping og svømming. Du må svømme med løpeskoene på, derfor anbefaler vi noen lette terrengsko som gjør at du kommer enklere opp av vannet, sier Asdal.

1200 deltakere i Gøteborg

I Sverige har swimrun etter hvert begynt å bli ganske populært, og Öloppet swimrun i Gøteborg på 21,50 kilometer samler 1200 deltakere. I tillegg arrangerer de også en mer ekstremt variant - «Ö til Ö» - på hele 90 kilometer i skjærgården utenfor Stockholm med maks 100 deltakere på startstreken.

I Norge, derimot, har det så langt bare vært noen få konkurranser i Oslo, Vestfold, og Rogaland.

— Men dette blir det første urbane swimrun i Norge, ja faktisk et av de aller første urbane i hele verden. Jeg vet at det skal arrangeres et i Sydney i mai, ellers kjenner jeg bare til swimrun som går utenfor allfarvei, sier Asdal.

I Kristiansand blir det start i Tresse, og derfra løper man over Odderøya, og nede ved fyret blir det første svømmestrekket langs øya på 500-600 meter. Etter noen hundre meter løping, blir det et nytt svømmestrekk på tvers av Paradisbukta med «pustepauser» på de små holmene. Tilbake i Tresse blir det et nytt, langt svømmestrekk over til Tangen før det lengste løpestrekket står for tur. Først et godt stykke oppe langs Torridalsveien blir det svømming over Otra, før man løper inn i Baneheia hvor svømmeetappen over 3. Stampe venter. Etter å ha løpt rundt 2. Stampe, venter samme vei tilbake til Tresse, hvor man har lagt bak seg runden på 11 kilometer.

Venter ikke store masser

— Mange vegrer seg for å delta i triathlon på grunn av svømmingen, men Kristiansand har kvaliteter som ingen andre har med nærhet til sjøen, og dette ønsker vi å utnytte, sier Asdal.

Stevneleder Fred Arthur Asdal. Foto: Herman Folvik

Han anslår til sammen 2,5 kilometer svømming og 8,5 kilometer løping. Og så kan man velge om man vil gjennom en eller to runder.— Swimrun er et alternativ til de som ikke synes noe særlig om sykling, kanskje fordi det tar for mye tid eller fordi det er kostbart.

Stevnelederen innrømmer imidlertid at han ikke har særlig stor tro på mange deltakere.

— Hvis vi får 50, må vi være fornøyd. Husk at det er ingen som driver med swimrun i Norge, og for oss er det heller ikke viktig med mange deltakere. Triathlon har mye større apell, men swimrun er en gøyal utfordring, sier Asdal.

Hele TriQuart-arrangementet sikter mot 1000 deltakere totalt.

- Stort potensial på sikt

President Arild Mjøs Andersen forteller at det først i år blir arrangert swimrun-konkurranser i regi av Norges Triathlonforbund (NTF).

— Før har det bare blitt arrangert noen utenfor den organiserte idretten, sier Andersen.

Han forteller videre at NTF på forrige styremøte bestemte seg for å sette ned et eget swimrun-utvalg som skal jobbe med sikkerhet, retniningslinjer og konkurransereglement.

— Dette er en idrett vi har tro på. Det er fascinerende hvordan man utnytter naturen i stedet for å være i en idrettshall eller på en idrettsarena.

Han tror swimrun i Kristiansand har et stort potensial.

— På sikt vil jeg definitivt tro det. Det er vanskelig å si hva de kan få til første året, men jeg har veldig tro på konseptet, og når det blir innarbeidet tror jeg det kan bli en veldig populær disiplin, spår Andersen.