AGDER: Meningen med denne saken var å klargjøre om, og i tilfelle når, den kostet 12 øre.

Så ble det mest en sak om mange navn på den søte kaka med påskegult i midten.

Det er Solveig Bjørnegaard-Andersen fra Farsund som kaller den skolebolle, Grethe Winther fra Sandøya ved Brevik som sier skolebrød og Anne Kine Nygård fra Vennesla som mener dette handler om pai.

Tolvøres kan også skrives med tall. Foto: Lars Hollerud

Alle er å finne bak disken til Dampbageriet, der ferske kaker av nevnte art er skiltet med 12-øres.

Bare på Sørlandet har slike kaker minst ti navn.

Mynter

— Skilling i Mandal, sier Rune Vindsetmo i Edgard Bakeri & Konditori den byen.

— Stekt i steinovn og kåret til Norges beste i 2012, legger han villig til.

— Har kaka kostet en skilling?

— Det skal du ikke se bort ifra.

Eksempler på paier fra Mosby. Foto: Lars Hollerud

I så fall har denne baksten vært bakt i Mandal siden før 1875, året da skillingen forsvant og tilsvarte 3,3 øre. Det er det samme som to kroner i dag.

I Kristiansand kostet kaka, som i dag koster 31 kroner, 12 øre på 1930-tallet.

Det tror i alle fall Kaare Albert, som for lengst har overlatt sjefsansvaret til sin sønn Espen.

12 øre den gang tilsvarer fire kroner i dag.

Porke

— Skulebolle i Lyngdal. Og uten rosiner, opplyser Åse Rødland i Harry Bakeri & Kaffebar, på spørsmål om kakenavn.

At kaka kalles porke i det meste av Aust-Agder, er rimelig vel kjent, uten at noen av de mange vi snakket med kan forklare porkas opphav.

— Men jeg husker at porka kostet 25 øre i 1952, sier Else Rønnevig fra Lillesand, som har betydelig lokalhistorisk kompetanse.

Hva så i Valle?

Nye ladninger tolvøres hever seg. Foto: Lars Hollerud

— Skulebrød, sier Kent Even Andersen i Joker-butikken.

Og Byglandsfjord?

— Porke, svarer Marie Kohler i i bygdas Coop-butikk.

I Vennesla sies, som Anne Kine Nygård innledningsvis sa, pai.

Det sies i Torridal også.

For det vet far og sønn Knut Kristian og Knut Arne Moseid i Moseid Bakeri alt om.

Knut Kristian Moseid (t.v.) og Knut Arne Moseid baker litt flere varianter av paier enn deres far og bestefar Knut Moseid gjorde. Foto: Lars Hollerud

— Paiene er mer varierte enn før og egentlig stadig bedre, sier senior, som snakker om mer smør, melk og rosiner i deigen, som dekkes med kokos eller melis eller nøtter og danderes med eggekrem.

— Men ikke sukat?

— Sukat har vi bare i julekaka, sier Knut Kristian Moseid, som vet at pai har vært bakt på Mosby i alle fall siden 1956. Sommerboller føres også, når varmen kommer. Det vil egentlig si små paier.

Paigrense

Nøyaktig hvor grensa går mellom pai og tolvøres, er far og sønn usikre på.

— Vi sier tolvøres, sier Siren Engelstad på Grim Bakeri.

Hun antar at nevnte grense går på Krossen.

I Songdalen selges, ifølge Lise Hærås, skolebrød i Joker på Nodeland.

— Men folk sier jo alt mulig, legger hun til.

— I Søgne sies både tolvøres og skolebrød, både med og uten rosiner, opplyser Rune «Bager» Hægeland.

Lenger vest, i Kvinesdal, rapporterer Regine Johansen i Coop på Øyestranda om både skolebrød og skulebrød,

— Det avhenger av hvor heavy dialekt den enkelte har, legger hun til.

Ringerunden avslørte også at pai koster 28 kroner, altså tre kroner mindre enn tolvøres.

Og at noen, som ikke vil siteres, sier både paibrød og paikake.