Den profilerte KrF-politikeren i Kristiansand misliker at Fædrelandsvennen skriver om hennes frivillige innsats for det israelske forsvaret.

— For meg var dette en tur i privat regi, og ønsker ikke å gi noe intervju. Jeg ber om forståelse for det, er alt Skaara vil si om saken.

Da Fædrelandsvennen i slutten av oktober fulgte en gruppe norske frivillige i det israelske forsvaret, dukket Grete Kvelland Skaara opp. Den 29. oktober la administrasjonen i Kristiansand kommune fram sin viktigste sak for året, nemlig budsjettet. I bystyresalen glimret Grete Kvelland Skaara med sitt fravær. Hun befant seg fortsatt på militærbasen i Israel.Fædrelandsvennen slapp inn på Amiod, den ene av de to basene der de norske frivillige jobbet, blant annet med å klargjøre militære kjøretøy som nylig har vært i bruk i Gaza. Den andre basen med nordmenn heter Netafim. Der gjorde Skaara tjeneste, men Fædrelandsvennen slapp ikke inn.

Avisen møtte henne da de israelske soldatene fordelte gruppen av frivillige på Ben Gurion-flyplassen, og på nytt da de norske frivillige hadde vært på bønnevandringen i gamlebyen i Jerusalem. Hun er en sterkt engasjert Israel-venn, og blant annet nestleder i stiftelsen Beit Scandinavia, hvor en rekke av nordmennene i Sar-el har stiftet bekjentskap med muligheten for frivillige tjeneste for IDF for første gang.

Lovlig forfall

Hun hadde meldt lovlig forfall til bystyremøtet i Kristiansand der budsjettet ble behandlet, og Lilli O. Guttormsen møtte i hennes sted. Politisk sekretariat i Kristiansand ber ikke om årsak når en politiker melder forfall til møtene, selv om det etter kommuneloven er møteplikt. I praksis er gyldig forfall det samme som «meldt forfall».

Men i kommunelovens kommentarutgave legges det opp til en streng praksis:

«Som gyldig forfall (…) regnes omstendigheter som fører til at vedkommende ikke uten fare for helbred eller velferd eller uten å forsømme viktige og uoppsettelige forretninger eller plikter kunne ha møtt.» heter det.

KrF: Fravær må være mulig

KrFs generalsekretær Knut H. Jahr kjente ikke til at Skaara har jobbet som frivillig for det israelske forsvaret gjennom Sar-El i høst.

— Nei, dette visste jeg ikke om før nå, sier KrFs generalsekretær Knut H. Jahr.

- Har du en kommentar til det?

— Vi har ikke tatt noe klart standpunkt til dette. Det er en sak det vil være delte oppfatninger om. Det har for eksempel vært andre politikere som har deltatt på Ship to Gaza, som var en del diskutert, sier Jahr. - Spiller det noen rolle at det frivillige arbeidet for det israelske forsvaret foregår i uniform, på en militær base?

— Jeg vil ikke kommentere det nærmere. Jeg kjenner ikke nok til det.

- Er dette i tråd med hvordan du som generalsekretær forventer KrFs tillitsvalgte skal følge opp sine folkevalgte verv?

— Der vil jeg svare at det må være mulig å ha fravær fra møtene. De folkevalgte er folk som bruker mye av sin tid på politikk, og det må være mulig for dem å foreta private reiser. Det er ikke uvanlig at man har fravær, sier Jahr.