Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) og Hans Fredrik Grøvan tilhører henholdsvis venstre- og høyresiden i KrF, og kan begge være aktuelle som kandidater til et av nestledervervene i partiet. Foto: Kjartan Bjelland

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder nevnes av flere som aktuell kandidat til et av nestledervervene i KrF.

Politisk redaktør Vidar Udjus i Fædrelandsvennen karakteriserer Kjell Ingolf Ropstad som kronprinsen i KrF, og kan selv ikke se andre i stortingsgruppa som både er så dyktig og samtidig ung. Han viser til at Ropstad ledet de innledende budsjettforhandlingene med regjeringspartiene og helt tydelig har partileder Hareides fulle tillitt.

— Dersom Dagrunn Eriksen skulle bli gjenvalgt som første nestleder, vil Ropstad likevel måtte vente på tur, sier Vidar Udjus.

KrF-land

— Sørlandet er en sterk KrF-bastion, og jeg håper landsdelen fortsatt kan være representert i partiets ledertrio. Det er ennå tidlig i prosessen, og det er naturlig å vente og se hvilke kandidater som blir foreslått av fylkeslagene, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan.

Bjørg Tysdal Moe ønsker ikke gjenvalg som andre nestleder i KrF, og Dagrun Eriksen åpner for det samme.

I et intervju med Dagsavisen sier hun følgende:

— Jeg skal bruke jula på å bestemme meg for om jeg fortsetter som nestleder i KrF eller ikke. Når du blir satt ut av livet slik jeg ble i høst, gir det inspirasjon til å begynne med blanke ark, og finne ut hva du egentlig har lyst til å gjøre.

Har frist til 5. januar

I høst har hun hatt permisjon for å pleie sin kreftsyke mor, Torun Pedersen. I november døde hun, 69 år gammel. I 2003 mistet hun også faren i kreft, ifølge Dagsavisen.

— Det er tre uker siden jeg sa farvel til min mor. Etter det har jeg vært sykemeldt med halsbetennelse og prolaps. Skal du stå i toppolitikken må du ha lyst og energi. Du gjør ikke det av plikt eller rutine. Jeg har ikke klart å tenke på om jeg lander her eller der. Derfor må jeg gå en runde i jula, sier hun til avisen.Eriksen har fått frist til 5. januar med å svare valgkomiteen som ledes av Torhild Bransdal. Fylkeslederen i Vest-Agder KrF sier de har mange gode kandidater til den sentrale ledertrioen.

Mange kandidater

Stortingsrepresentant Olaug Bollestad fra Rogaland, leder Hans Olav Syversen i finanskomiteen og KrFs næringspolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal er allerede lansert som aktuelle kandidater til å gå inn i ledertrioen. Dagsavisen peker på stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad og bystyrerepresentant Erik Lunde i Oslo.

— Slik jeg ser det vil det være naturlig at en av de tre i partiledelsen kommer fra sør-vestlandet, men det er jo også flere gode kandidater fra Rogaland. Jeg vil avvente prosessen i partiet før jeg kommenterer dette ytterligere, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Bare én sørlending

Hans Fredrik Grøvan mener det vil være å gape over for mye å tro at Sørlandet vil kunne få mer enn én av de to nestlederne. Han mener Dagrunn Eriksen har gjort en god jobb, og håper derfor at hun eller eventuelt en annen fra Sørlandet blir å finne i partiledelsen etter neste landsmøte.

— Den eller de som blir en del av partiets sentrale ledelse må i tillegg til å ha solid erfaring, ha evnen til å kommunisere godt med media. Jeg håper vi fram til partiledelsen skal velges får en ryddig og god prosess internt i partiet, sier Grøvan.

Grøvan kandidat

Førsteamanuensis Jon P. Knudsen ved UiA mener at stortingsrepresentanten og den tidligere ordføreren i Lyngdal selv kan være en kandidat til å bekle et av nestledervervene i KrF.

— Det ikke bare geografiske hensyn å ta når lederkabalen skal legges. Det handler også om kjønn og ikke minst hvilken politisk fløy kandidatene tilhører. Mens Hans Fredrik Grøvan tilhører høyrefløyen i partiet, står Kjell Ingolf Ropstad i sentrum/venstre. En skal merke seg at Arbeiderpartiet under Jonas Gahr Støre åpent har fridd til KrF.

Knudsen mener det er en klar styrke for landsdelen å ha folk sentralt plassert i partienes sentrale ledelse, og trekker fram Jon Lilletun som var nestleder i KrF i 12 år som et godt eksempel på det.