ARENDAL: På sin rundreise i Aust-Agder på torsdag skal hunbesøke bryggeriet Nøgne Ø, Jens Eide Slakteri, Hesnes Gartneri ogtrelastprodusenten Bergene Holm.

— Det er jo kjemisk fritt for landbruk, sier ErikFløystad, leder i Aust-Agder Bondelag.

I avisa Nationen onsdag går Norges Bondelag ut ogkritiserer Listhaug for at hun på sine reiser ikke besøker vanlige bruk, menprioriterer andre næringer. Avisen presenterer en liste over Listhaugs reisersom viser at hun er innom svært få gårdsbruk.

— Jeg har vært på langt flere bruk enn den listaviser, og jeg tror det er få landbruksministre som har reist så mye som meg.Men jeg er opptatt av hele næringen, jeg er skogsminister, jeg har ansvar forreindriften, for mat, drikke og landbruk. Jeg vil fortsette å besøke både desom driver med landbruk og andre næringer, sier Listhaug til Fædrelandsvennen.

Hun deltok onsdag på en debatt om landbrukspolitikkunder Arendalsuka.

Bakerst i bussen

Programmet for Sylvi Listhaugs reiser blir til isamarbeid med fylkesmannen, men det er ministeren selv som avgjør hvor hun vildra. Bondelagene i Aust og Vest-Agder stiller spørsmål ved hvorforlandbruksministeren vil besøke bryggeriet Nøgne Ø, mens hun ikke besøker etvanlig gårdsbruk.

— Når regjeringen går ut og sier at de vil satse pået kostnadseffektivt landbruk og så kommer hit uten å være interessert i å sedet, så kan jeg ikke skjønne at hun vil oss vel, sier Erik Fløystad.

Ifølge han er de henvist til en plass «bakerst ibussen» i forbindelse med rundreisen, men de får slippe til med sine synspunktunder lunsjen.

— Hvis de skal utvikle landbruket, må de faktisk tautgangspunkt i situasjonen slik den er og se hvordan en gjennomsnittsbondefaktisk har det, sier Birte Usland, leder i Vest-Agder Bondelag.

Nok pessimisme

Sylvi Listhaug svarer at hun er sikker på at hun vilfå et godt nok innblikk i hvordan bøndene i Agder har det og at hun har vært påen rekke andre små og mellomstore bruk i Norge.

— Derfor tenkte jeg at jeg kunne besøke noe annetnår jeg først var i Aust-Agder, så det er ikke noen dramatikk i det. Jeg ersikker på at jeg vil få mye informasjon om både melkebruk og sau, sierListhaug.

Hun er ikke enig i at små og mellomstore bruk, somdet er mye av i Agder, vil bli ekstra skadelidende med regjerings politikk,slik bøndenes organisasjoner mener.

— Jeg har fått veldig mye informasjon både før ogunder oppgjøret om utfordringen i landbruket og mye av informasjon er medpessimistisk innhold. Så ingen skal beskylde meg for at jeg ikke har fått det irikt monn, legger hun til.