Biblioteksjef Nancy Karlsen (t.v.) og fagarbeider Wenche Drange gjør klar og reparerer skolebøker mens streiken pågår. Foto: Kjartan Bjelland

Førstkommende torsdag utvides lærerstreiken i Kristiansand med Møvig, Grim og Kvadraturen skolesenter. Fra før er lærere ved ungdomsskolene Fiskå, Havlimyra og Oddemarka, samt Vågsbygd videregående og Kristiansand Katedralskole Gimle i streik.

Før neste opptrapping torsdag er nå 17 skoler, 7400 elever og 592 lærere på Sørlandet tatt ut.

Reparerer

— Vi sorterer og reparerer bøkene som elevene skal bruke, forteller biblioteksjef Nancy Karlsen som er fagarbeider ved Fiskå skole. Sammen med Wenche Drange står hun i biblioteket og fester tykk gaffatape til ryggene på de mest slitte bøkene, og limer sider fast inni bøkene.

— Nå kan elevene komme og hente bøkene de trenger, slik at de kan studere litt på egenhånd, sier Karlsen.

Les mer:

Stengt

Rektor Oddvar Vik forteller at 22 av 23 lærere er tatt ut i streik ved Fiskå skole, som dermed har vært stengt for 240 elever.

— De som er igjen på skolen gjør forefallende arbeid som ikke rammes av streikebryteri-reglene, sier Vik.

Hans kollega, rektor Rune Heggdal ved Kristiansands største ungdomsskole, Oddemarka, syntes det var litt underlig å gå på jobb mandag morgen, uten å møte hele lærerkollegiet og de 445 elevene. Hele 39 lærere i hans stab streiker. Tilbake på skolen er fem fagarbeidere, inspektør, kontorleder og han selv. Pluss fire lærere som enten er i andre forbund eller ikke er organisert. Dermed har også Oddemarka skole vært stengt for elevene.

Litt beklagelig

— Det er litt beklagelig med denne streiken, for vi skulle gjerne hatt dem her for å bygge relasjoner og komme i gang med faglig virksomhet, sier Heggdal.

De var begge i møte med oppvekstdirektørens kontor mandag formiddag, sammen med rektorene på de andre kommunale skolene i byen.

— Vi samlet dem for å drøfte hvordan vi konkret skal forholde oss til den situasjonen vi er i, sier seniorrådgiver Svein Tore Kvernes ved oppvekstdirektørens kontor.

Feil

Listene med oversikt over hvilke skoler lærerne er tatt ut i streik som ble lagt ut på Utdanningsforbundets hjemmeside fredag, og gjengitt blant annet i Fædrelandsvennen før helga viste seg å inneholde feil. Der sto det oppført at tre lærere ved Holte ungdomsskole var tatt ut, men det stemte ikke med de listene Kristiansand kommune hadde fått tilsendt. Det er nå avklart at Holte skole ikke er rammet ennå.

Les mer:

På møtet mandag ble det avklart at det ved Havlimyra skole er full stans i undervisningen. Heller ikke på Fiskå skole vil det bli noen form for undervisning så lenge streiken varer. Begge disse skolene vil likevel sørge for at elevene får utlevert skolebøkene sine.

Delvis undervisning

Oddemarka, Møvig og Grim vil ha lærere nok på arbeid til at noe undervisning kan gis.

— Det arbeides nå på spreng for å sette opp timeplaner og organisere tilbudet på best mulig måte. Innen klokka 12 tirsdag vil det bli lagt ut detaljert informasjon på den enkelte skoles hjemmeside, sier Kvernes.

I tillegg melder Musikernes Fellesorganisasjon om plassfratredelse for et medlem ved Fiskå skole og ved Kristiansand kulturskole fra arbeidstidens begynnelse mandag 25. august.