— Vi begynte arbeidet nederst ved Lundsbroa, og jobber oss oppover mot Marviksveien, sier soneleder Anita Egeland Råbu i Kristiansand kommune.

De har i skrivende stund jobbet seg opp til Rundingen. Råbu kan foreløpig ikke stadfeste når de kommer forbi krysset.

Et par meter hver dag

— Det kan fort gå en måned før vi har passert krysset, og det kan gå i normal drift igjen. Det er utfordrende arbeid, og vi møter på forskjellige typer masse, alt fra leire til fjell. Vi beveger oss et par meter hver dag. Hele arbeidet med å bytte ut vannledninger og avløpsrør vil vare til juni neste år, sier hun.

Gravingen har også ført til problemer for lysanlegget.

— Vi slo lyskrysset over på gul blink på grunn av innsnevringen i veien som kommer som en følge av arbeidet. Det oppsto også problemer med defekte sensorer til lyskrysset, i forbindelse med denne gravingen, sier elektroingeniør i Statens vegvesen, Arvid Eidså.

Bekymret for fotgjengere

Trafikklysene er der først og fremst for å hjelpe myke trafikanter trygt over veien.

— En slik situasjon går mest ut over fotgjengere, og spesielt barn som går til og fra skolen. Vi er bekymret over situasjonen, men det er dessverre ikke all verden vi kan gjøre med dette, sier Eidså.

Arbeidet med å bytte ut vann- og avløpsrør har kommet et stykke opp Østerveien. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Rundingen ligger i nærheten av Lovisenlund og Wilds Minde skole, begge barneskoler. Kommunen har iverksatt noen tiltak for å bedre sikkerheten forbi anleggsområdet.— Vi har satt ut mobile kontainertunneler for myke trafikanter, og vi har alltid sikkerhetsplaner som er godkjent av vegvesenet. Hver gang vi flytter på oss blir det satt i gang nye tiltak. Med et lyskryss i gul blink, to gravemaskiner og en lastebil som arbeider og innsnevringer i veien er det ikke en ønskelig situasjon, men det er nødvendig. Selvfølgelig fører arbeidet vårt til ulemper, men det er også viktig å få byttet ut disse rørene. Noen av dem vi har byttet ut har vært veldig gamle, og det er greit at folk kan få ta seg en skikkelig dusj hjemme, sier hun.

Klatrer over gjerder

Selv om det er satt opp gjerder rundt anleggsområdet hender det at folk går igjennom det.

— Uansett hvilke tiltak vi setter i gang er det noen som hopper over gjerdet. Fotgjengertrafikken har også økt siden vi startet, på grunn av skole- og studiestart. Våre arbeidere har også opplevd at bilister kjører altfor fort forbi anleggsområdet, så situasjonen er langt fra ideell verken for oss eller for trafikantene, sier Råbu.

Før sommeren sto lyskryssene i Rundingen også i gul blink, og flere andre steder i byen var trafikklysene ute av drift.

— Det var mye feil på signalanlegget i krysset, og vi fikset disse før ferien. Så startet gravearbeidet, og da måtte det over på gul blink igjen, sier Eidså.

I Festningsgata fikk vegvesenet reparert trafikklysene, og der vil det også bli mer arbeid i fremtiden.

— Vi har nå reparert to kryss i Festningsgata, og vil også starte opp et nytt pilotprosjekt i den gata om to-tre måneder for at bussen skal få passere uten ventetid.