Skummel opplevelse. Fra venstre Stine Valderhaug, Hanne Valderhaug Nævdal og Frode Bergum med Adele. De fikk innbruddstyven om bord. I den andre båten Linda og Jan Inge Espelid som traff ham da han kom tilbake dagen etter. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Vi var redde alle sammen fredag. Men da han kom tilbake lørdag, ble vi virkelig nervøse, forteller Stine Valderhaug, Hanne Valderhaug Nævdal og Frode Bergum, alle fra Bergensområdet.

De er flere familier samme, og har tre båter liggende helt innerst i gjestehavna i Kristiansand. Fredag kveld rundt klokka 23.00 gikk plutselig en mann med afrikansk utseende om bord i den innerste båten. Der var ingen hjemme, alle var og så Kaptein Sabeltann.

Plutselig kom han inn

— Jeg dunket i vinduet og ropte. Da kom mannen inn i vår båt. Han var meget sint og oppskjørtet. Han fortalte at han var havnevert og at vi måtte komme oss vekk, siden vi ikke hadde betalt. Han lyste også med lommelykt. Vi hadde jo betalt. Vi skjønte vi hadde med en skummel type å gjøre, forteller Frode Bergum.

Det var svært ubehagelig at han kom om bord. Lille Adele var også i båten.

— Han var aggressiv og slo rundt seg, sier Bergum som forsøkte å roe ned situasjonen.

— Han kunne jo hatt kniv. Men til slutt gikk han. Da ringte vi politiet, forteller Frode Bergum.

Mannen, som er i 20-25-årsalderen, løp inn på stranden og begynte å spille fotball med noen barn. Plutselig forsvant han. Da politiet kom, var han borte.

Tilbake dagen etter

Lørdag formiddag var han tilbake. Plutselig sto han ved båtene. Linda og Jan Inge Espelid satt i den ytterste båten.

— Var vi redde før, ble vi virkelig redde nå. Han sto med armene i kors og ville vite hvorfor vi sa han hadde vært om bord i noen av båtene. Jeg fortalte ham om hva som hadde skjedd kvelden før. Da spurte han med høy røst om han hadde stjålet noe, forteller Linda Espelid.

— Da jeg sa at han var i naboens båt, og ikke i vår, lo han. Han ropte at ingen gikk i vår båt og tok noe, siden den var så liten, fortsetter hun.

Igjen forsvant han, og igjen kom politiet etter en stund.

Familiene sier turen til Kristiansand har vært fantastisk. De skryter av byen, Dyreparken og gjestehavna. Men den siste helga ble ødelagt.

— Vi kan ikke gå sammen på ting lenger. Det våger vi ikke. Noen må være igjen å føre tilsyn med båtene. Vi hadde tenkt en avsluttende piknik med alle på Bystranda, men det har vi avlyst. Nå venter vi på mindre vind, før vi setter kursen hjemover, forteller Jan Inge Espelid.

Han sov med båtflaggstanga under puta sist natt, i tilfelle noen skulle komme om bord.

Politiet vet hvem han er

Operasjonsleder Martin Ugland i Agder politidistrikt sier politiet har navn på personen som skapte uhygge. Han vil bli innkalt til avhør neste uke.

— Det har vært noe fyll og brak med noen av byens «løse fugler» i området gjestehavna, men ellers få politisaker og innbruddsmeldinger rundt om i gjestehavnene i år. Vi hadde ikke kapasitet til å lete etter mannen i helga. Nå er det så mye folk overalt på Sørlandet, at vi i helga ikke har rukket mer enn å rykke på oppdrag som skjer der og da, sier han til Fædrelandsvennen.