MÅTTE SØKE NØDHAVN: Brannkonstabel Hans Christian Johannessen og brannformann Torkild Hodnemyr skal passe på at byens brannbåt ligger trygt gjennom natten. Her ligger båten fortøyd ved Fiskebrygga i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge

KRISTIANSAND: — Høyvann kombinert med storm, gjorde at båten vår måtte søke nødhavn.

MÅTTE SØKE NØDHAVN: Brannkonstabel Hans Christian Johannessen og brannformann Torkild Hodnemyr skal passe på at byens brannbåt ligger trygt gjennom natten. Her ligger båten fortøyd ved Fiskebrygga i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge

Det sier Torkild Hodnemyr. Han er brannformann i Kristiansandsregionen brann og redning.Til vanlig ligger båten til brannvesenet i Kristiansand til kai ved brannvesenets hovedkvarter på Torridal. På grunn av problemer med is på elva, har båten gjennom et par uker ligget til kai like ved broa som går over til Kilden.

Båten ga beskjed

— Vi fikk alarm fra båten. Alarmen fortalte at båten lå og dunket opp etter brokonstruksjonen, der den er fortøyd. Årsaken var springflo og vind, som vil bygge seg opp i løpet av natta, så derfor flyttet vi båten inn til Fiskebrygga, ved Makrellen, forteller Hodnemyr.

— Vi er på jobb i natt, så vi vil holde øye med båten gjennom natten, påpeker brannkonstabel Hans Christian Johannessen.

(Saken fortsetter under bildet.)

UNDER VANN: Høyvannet satte sitt preg på Grimstad sentrum onsdag ettermiddag. Den røde bua er Nottos pølser. Helt til venstre ser man toppen av ei badetrapp, som er montert i ei brygge som ligger under vann.

60 centimeter over normalenArild Mentzoni, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, forteller at vannstanden i Kristiansand nå er rundt 60 centimeter over de normale tidevannsverdiene.

— Vannstanden er mellom 60 og 90 centimeter over tidevannsverdiene langs hele sørlandskysten, opplyser han.

Statsmeteorologen sier at den høye vannstanden vil vare gjennom hele kvelden. Situasjonen vil normalisere seg etter som lavtrykket passerer østover.

Flere årsaker

Erik Holmqvist, vakthavende hydrolog ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), sier at det er sendt ut varsel om høy vannstand både på Agder, i Oslo-fjorden og i store deler av Vestlandet.

— Årsaken til den høye vannstanden og stormfloen, er kombinasjonen av at månen er nær å bli fullmåne, kraftig pålandsvind og et spesielt kraftig lavtykk, forteller hydrologen.

— I noen tilfeller kan slike forhold få effekt i utløp av elver. Hvis man har flom i et vassdrag og lite fall på elva ut mot havet, kan det påvirke elva. Dette er imidlertid ikke forhold som er tilfeller på Agder nå, påpeker Holmqvist.