KRISTIANSAND: — Vi har nok vært litt dumsnille som ikke har tatt i bruk gebyrer før i fjor, innrømmer brannsjef i Kristiansand, Jan Røilid (49).

Han har nylig klargjort oversikten over brannvesenets utrykninger i 2012. Den viser at det samlet for Kristiansand, Birkenes, Søgne, Lillesand og Vennesla var registrert 1116 utrykninger for automatisk alarm - som enten var unødig eller falsk. I de fire sistnevnte kommunene har brannvesenet utgifter på nær 7000 kroner ved hver slik utrykning. Ettersom de kommunene i 2012 hadde 233 slike utrykninger, medførte det rundt 1,6 millioner kroner i ekstra utgifter for brannvesenet. De 883 utrykningene i Kristiansand som skyldes automatisk alarm (unødig + falsk) medfører ikke store økonomiske utgifter for brannvesenet utover brukt drivstoff, men som Røilid sier:

— De gangene vi rykker ut til eldreboliger får pasientene stykket opp hverdagen sin. Noen blir redde, og noen lar være å lage varm mat av frykt for at alarmen skal gå.

Pizzasteking utløste alarmen

POSITIV UTVIKLING: Brannsjef Jan Røilid opplyser om langt færre utrykninger til automatiske alarmer i 2012. Foto: Arkivfoto

Brannsjef Jan Røilid opplyser om langt færre utrykninger til automatiske alarmer i 2012. Røilid forteller at studentboligen ved Statoil-stasjonen i Elvegata lenge var verst i klassen for utrykning grunnet unødig alarm. For åtte ni år siden registrerte brannvesenet 59 utrykninger på seks måneder til denne adressen.— I veldig mange av tilfellene handlet det om studenter som stekte seg pizza, og alarmen slo inn fordi de hadde glemt å ta ut pizzarester fra personen som brukte komfyren i forkant. Røykutviklingen slo da ut på den automatiske alarmen, forteller Røilid.

En kombinasjon av gebyrer på 4100 kroner, bedre ventilasjonsanlegg og alarmer og et tettere samarbeid med studentsamskipnaden har kraftig redusert antall unødige alarmer fra denne adressen i Elvegata. I 2012 var antallet utrykninger nede i 12. Samlet i Kristiansandsregionen brann og redning IKS var nedgangen på automatiske alarmer fra 1422 i 2011 til nevnte 1116 i 2012. ## Færre bygningsbranner

— Vi gleder oss over slike utrolige forbedringer. Også på andre fronter har vi sett en positiv utvikling, påpeker Røilid.

De 64 bygningsbrannene det samlet var i Kristiansand, Birkenes, Søgne, Lillesand og Vennesla i 2012 tilsvarer nemlig tallet for bygningsbranner i Kristiansand alene for 15-20 år siden.

— Siden den gang har også folketallet økt, så dette viser at vårt forebyggende arbeid virker, påpeker brannsjefen.

Ved siden av studentboliger er det hovedsakelig omsorgsboliger det er knyttet flest automatiske alarmer til. Røilid sier at brannvesenet vurderer fra gang til gang om det skal kreves et gebyr på 4100 kroner.

— Vi tyr hyppigere til gebyrer enn tidligere. Åpenbare tilfeller er der en byggeier henter inn en håndverker, og vi må rykke ut fordi de ikke har koblet ut den automatiske alarmen.