Tomta: På området hvor Biltilsynet tidligere holdt til, vil trinn tre i byggeprosjektet på Gimle starte. 182 studentboliger med plass til 314 studenter skal etter planen stå ferdig her til studiestart i 2015. Foto: Morten Lind Vårum
Fjernes: Studentbrakkene på "Tempus", som har stått på området bak Biltilsynets bygg fjernes nå fra området før byggestarten i august. Foto: Morten Lind Vårum

KRISTIANSAND: — Dette er veldig viktig, og vi gleder oss til at de skal stå ferdige. Det vil minke presset etter studentboliger, sier daglig leder i SiA-bolig, Heming Bentsen.

I august starter SiA byggingen av de nye studentboligene med plass til 314 studenter på den gamle tomta til Biltilsynet på Gimle 3. Budsjettrammen er på om lag 200 millioner kroner og skal etter planen stå ferdig til studiestart i 2015. Lederen av SiA-bolig mener det trengs enda flere studentboliger i Kristiansand.

— Dekningsgraden nå er på 13 prosent. Med de nye boligene vil vi være oppe i cirka 15 prosent, men vi skulle gjerne hatt enda høyere dekning, sier Bentsen.

Studentboligene fulle

Alle av SiAs 1407 studentboliger er utleid over én måned før studiestart.

— Alt er tildelt. Mange leier for tre til fem år, så kun rundt én tredjedel av kapasiteten blir leid ut på nytt hvert år, og den er fylt opp, sier Bentsen.

Tomta: På området hvor Biltilsynet tidligere holdt til, vil trinn tre i byggeprosjektet på Gimle starte. 182 studentboliger med plass til 314 studenter skal etter planen stå ferdig her til studiestart i 2015. Foto: Morten Lind Vårum

Det er også over én uke før opptaksresultatet til høyere utdanning ved universitetene og høgskolene foreligger.— Tildeling av studentboliger skjer forløpende hele tiden når vi har ledig, sier Bentsen, som forteller at dette ikke er en uvanlig situasjon.

Tildelingsstart i mai

Tildelingen av studentboliger for nye studenter startet allerede i mai.

— Mange søker før opptaket og får studentbolig, men dersom de ikke kommer inn, sier de fra seg boligen slik at noen andre får den. Slik rullerer det hele tiden, forteller Bentsen.

For skal man få studentbolig, gjør man lurt i å være tidlig ute.

— Vi sletter alle våre søkerlister 31. januar, så de som har søkt 1. februar har fått bolig, forteller Bentsen.

1460 søknader

Fædrelandsvennen får opplyst at det så langt har kommet inn 1460 søknader på den tredjedelen av studentboliger, som når har blitt tildelt. Så og si alle disse, og de som søker om studentbolig etter at hovedopptaket er offentliggjort 20. juli må ut på det private leiemarkedet.

— Det har alltid vært sånn. Vi trenger flere studentboliger, og er i gang med å bygge nye nå, forteller Bentsen.

Prisstigning

SiA har 807 studentboliger i Kristiansand og 600 i Grimstad. Disse ligger ifølge Bentsen i priskategorien mellom 2800 til 6600 kroner per måned. Ifølge lederen i SiA-bolig vil disse kunne stige.

— Vi har prisjustering hvert år den 1. august. I år vil prisene øke 3,5 prosent, forteller Bentsen.

Lederen i SiA-bolig forteller at de råder studentene som ikke får studentbolig, til å lete etter hybler via deres nettsider eller på de store utleiesidene på nett. Bentsen er av den oppfatning at det ordner seg med bolig for de fleste studentene.

— Vi går inn i en hektisk periode, men det pleier å ordne seg. Tidligere pleide vi å ha nødinkvartering for studentene ved studiestart, men det har vi sluttet med siden det var så få som benyttet seg av det, sier Bentsen.

- Må tas tak

— Dekningsgraden er under det som er NSOs mål om over 20 prosent dekningsgrad av studentboliger. Vi vil at hver femte student skal inn i studentboliger siden de er rimeligere og vil presse ned prisene på det private markedet, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Ola Magnussen Rydje til Fædrelandsvennen.

Han mener studentboliger er med på å sikre trygge vilkår til en rimeligere pris for studentene.

— Studentboliger er trygge, gode og stabile boliger siden det er studentsamskipnadene som styrer dem. De er ikke profittmaksimerende aktører, og vil at så mange studenter som mulig skal bo så billig som det lar seg gjøre.

Rydje mener at det uavhengig av hvilken politisk regjering som sitter med makten at de bør prioritere utbyggingen av studentboliger kraftig de neste årene.

— Det er tydelig at man trenger at det bygges opp mot 3000 studentboliger i året på landsbasis. Vi vet at de som sliter med å finne seg bolig i studiestarten sliter mer med studiene siden de ikke kommer inn i de sosiale og faglige miljøene like raskt som de andre. Og antallet studenter er ventet å stige ytterligere de nærmeste årene, derfor må det tas tak, sier Rydje.