kRISTIANSAND: — Dette er helt hinsides all fornuft, sier beboer Arne Skraastad.

Dersom forslaget får flertall i generalforsamlingen, blir han tvunget til å fjerne sin eneste varmekilde. Og regningen må beboerne ta selv.

Støyplager

Briggveien borettslag er et av de største borettslagene i Kristiansand med sine 194 leiligheter. Omtrent 50 av dem har varmepumper installert. Ifølge Skraastad må pumpene fjernes fordi beboerne skulle ha søkt om tillatelse til å gjøre utvendige endringer på fasaden i borettslaget, noe få har gjort. Styret foreslår også at det skal forbys å installere varmepumper i fremtiden. Styrelederen i borettslaget, Anja Gabrielsen, vil ikke uttale seg til Fædrelandsvennen om saken.

— Dette er et forslag som skal opp i generalforsamlingen, så jeg ser ingen grunn til å snakke om dette nå, sier hun.

Skraastad sier han ikke har visst at man må søke. Vannpumpen hans ble installert av den forrige beboeren i leiligheten.

— Hvorfor vi ikke har fått beskjed om dette før vet jeg ingenting om. Men jeg tror noen har irritert seg over støy fra pumpene. Og det er lett å få med seg andre hvis man har noe å klage på, sier han.

Varmepumpen i leiligheten hans har et støynivå på 48 desibel utendørs. Det er et stykke under det Arbeidstilsynet definerer som støy. Ifølge deres forskrifter går grensen for tålelig støy ved 85 desibel i gjennomsnitt på åtte timer.

— Jeg legger sjelden merke til lyden fra pumpen til dem som bor i etasjen under meg. Om det er helt stille når jeg går forbi den ute kan jeg kanskje bli minnet på at den er der, men ikke noe mer, sier Skraastad.

Velger miljø

Han er spesielt opprørt over forslaget, siden varmepumpe er et av de mest miljøvennlige alternativene for oppvarming.

— Det må finnes andre løsninger enn forbud. Folk må kunne velge miljøvennlig i våre dager, sier Skraastad.

Selv om borettslaget vil betale for utbedring av utvendig fasade, frykter han fjerningen kan bli en dyr affære.

  • Det koster nok det samme som å montere den opp, omtrent 5000 kroner. I tillegg må jeg trolig male og tapetsere hele veggen om igjen, og kjøpe meg en panelovn eller installere vedovn. Da vil det også gå enda mer penger til strøm, sier han, og legger til at han vil gjøre det han kan for å hindre at forslaget får flertall i generalforsamlingen 21. april.

  • Jeg er ikke den eneste som reagerer på dette her, slår han fast.

- Kan være plagsomt

  • Når folk bor så tett innpå hverandre som i et borettslag kan varmepumper føre til støyplager, sier Øyvind Røssland.

Han er direktør i Kristiansand og Omegn Boligbyggelag (KOBB), som Briggveien borettslag er en del av.

— Det er grunnen til at man må søke før man kan gjøre slike endringer, og trolig også bakgrunnen for dette forslaget, sier han.

Han presiserer at han uttaler seg om saken på generelt grunnlag.

  • Samtidig er det mange positive sider ved bruk av varmepumper, som at det er miljøvennlig og strømsparende. Jeg kjenner ikke til at andre borettslag har totalforbud mot varmepumper, sier han.

SKAPER SPLID: Motstanderne vil fjerne varmepumpene på grunn av støy, mens tilhengerne vil beholde dem fordi de er miljøvennlige.