KRISTIANSAND: Dyremishandlingen den 49 år gamle bonden er tiltalt for, ble avslørt under en inspeksjon av Mattilsynet og politiet i april i fjor. Det var et lite hyggelig syn som møtte dem i fjøset i en kommune i indre Agder.

Én sau lå død i innhegningen, mens andre andre sauer var så svake at de ikke klarte å ta til seg verken fôr eller vann.

Lå i våt gjødsel

— Flere sauer var så avmagret og svake at de ikke klarte å reise seg. De hadde liggesår, og lå i våt gjødsel. Det var et stygt syn, sier veterinær i Mattilsynet, Bjarne Aasland, som var med på inspeksjonen.

Ifølge ham hadde den døde sauen tydeligvis ligget lenge i innhegningen sammen med de andre sauene. Totalt var det om lag 70 sauer og 20 lam i fjøset som bonden leide.

Fem av sauene måtte avlives på stedet under inspeksjonen.

— De fleste var oppegående, men alle var under middels holdt. De var tynne og avkreftet, sier Aasland.

Manglende tilgang på vann

Både politiet og Mattilsynet anmeldte bonden etter inspeksjonen. De slo til mot bonden etter tips fra Dyrevernsnemnda, som hadde fått meldinger om at det var flere syke og avmagrede dyr på gården.

I tiltalen som Agder politidistrikt har tatt ut, heter det at bonden ikke sørget for tilstrekkelig stell og behandling til dyrene. De hadde heller ikke kontinuerlig tilgang til vann, fordi bonden ga sauene vann i løse bøtter som ikke var sikret mot å velte.

— Det verste var at de dyrene som var syke og avkreftet ikke fikk hjelp. De som ikke klarte å gå, fikk ikke hjelp til å ta til seg vann eller fôr, og fikk heller ikke dyrlegetilsyn, sier veterinær Aasland.

Måtte hentes inn fra beite

Etter det fvn.no kjenner til, fikk mannen pålegg om å slakte alle dyrene i fjor høst. Mattilsynet måtte imidlertid engasjere egne folk for å få dyrene inn fra beite utover vinteren.

I tiltalen tar påtalemyndigheten forbehold om at det legges ned påstand om tap av retten til å eie, ha eller stelle dyr. Saken kommer opp for retten i desember.