KRISTIANSAND : Stormen som skal feie over Sørlandet i natt er en trussel mot alle som har båter liggende på sjøen, i båthavner og båthus.

— Selv inne bak moloer vil sjøen kunne løfte og senke seg kanskje over meteren, sier Johan Rasmussen. Han er ansvarlig for småbåthavnene i Kristiansand, og han mener folk må komme seg ut å sjekke fortøyninger og trosser og pressenninger og det som fins.

For nå om vinterer beveger hele havet seg i slike stormer som er meldt. Om sommeren regner vi bølger bare det som kruser på toppen, men om vinteren er det langt større krefter i sving.

— Og når vinden kommer opp ti sterk storm, skal du ha strammet både fortøyninger og pressenninger kraftig for ikke å få problemer, sier Rasmussen.

Derfor er det viktig å sjekke uansett om båten ligger på land eller i sjøen.

Rasmussen og hans kolleger har netopp gjennomført en kontroll av alle småbåthavnene som kommunen har ansvaret for. Det vil si rundt 3500 plasser. Der registrerte han rundt 200 båter som ligger på sjøen, men han registrerte bare større båter, ikke joller og mindre båter.

— Hvor mange båter ligger ute langs sørlandskysten?

— Det tør jeg ikke tippe på, men det er utrolig mange. Sikkert tusenvis om du tar med hele kysten, for de ligger ved hytter og holmer, i tillegg til private og andre offentlige båthavner, så det er garantert utrolig mange, sier han.

Ved lignende uvær tidligere, pleier det alltid å ligge båter på bunnen i båthavnene, mens andre har slitt seg og driver for vær og vind på havet.