Århundrets skogbrann tok 19 kvadratkilometer skog da flammene herjet i Froland kommune i Aust-Agder for et år siden.

Avdelingsdirektør Ole Hafnor i Justisdepartementets rednings— og beredskapsavdeling sier at «det er beklagelig at så mange kommuner ikke har en beredskapsplan», etter at Nationen denne uken fortalte at to av tre kommuner står uten beredskapsplaner.

– Skogbrannvern er et kommunalt ansvar. Staten stiller med ressurser som Sivilforsvaret og Heimevernet, sier Hafnor.

Nå viser det seg at også Froland mangler en egen skogbrannplan, skriver Nationen. I stedet har Østre Agder Brannvesen, som dekker sju kommuner inkludert Froland, en «storaksjonsplan».

Ingen rutiner

I tilbakemeldingen til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) oppgir brannvesenet at skogbrannrisikoen er kartlagt for Froland og tre andre kommuner. Men verken skogbruksmyndighetene eller skogeierne har deltatt i denne kartleggingen, skriver avisen.

Reglene krever dessuten at kommunene skal innføre høyere beredskap når brannrisikoen er vesentlig større enn normalt.

72 av de 95 brannvesenene Nationen har sett på, har ikke skriftlige rutiner for når slike tiltak skal iverksettes. Østre Agder Brannvesen er blant disse.

Misforståelse

Men brannsjef Ove A. Frigstad i Østre Agder Brannvesen hevder det hele er en misforståelse.

– Vår beredskap går inn i en storaksjonsplan. Skogbrannberedskapen er implementert der, sier den nytilsatte brannsjefen.

Om manglene, tross alt, som at skogeierne ikke har vært med og at det ikke er rutiner for når beredskapen skal økes, sier Frigstad at «det skal han ta tak i etter ferien».

Pengekrangel

Østre Agder Brannvesen vurderer nå et regresskrav på 10 millioner kroner fra forsikringsselskapet Skogbrand. Selskapet betalte ut 21,5 millioner kroner i erstatning og mener brannvesenets beredskap var for dårlig.

Froland kommune avviste tidlig erstatningsansvar etter brannen. (©NTB)