OSLO / KRISTIANSAND: Leserne har vist stor interesse for kartleggingen av flått, som Aftenposten.no, fvn.no og de andre Media Norge-avisene deltar i. I løpet av tirsdag formiddag ble det registrert rundt 400 funn.

Delta i flått-kartleggingen: Registrer dine funn kartet over!

Langs hele kysten i Sør-Norge er det gjort funn, og aller flest helt innerst i Oslofjorden. På Hvaler i Østfold er det også stor aktivitet.

Interessant er det at det er funnet flått så langt nord som Bodø og Sortland i Nordland. Ifølge flåttekspert ved Folkehelseinstituttet, Peder Ottesen, er slike funn heller sjeldne.

— Jeg har hørt om det tidligere, men det er ikke vanlig. Brønnøysund og Helgeland kan sies å være siste utpost for normal forekomst av flått. Lenger nord er det kun snakk om enkelttilfeller, sier han.

Lokale forhold

Flåtten følger trekkfugler og kan derfor havne på spredte steder. Men ettersom klimaet passer dårlig så langt nord, er det ingen fare for spredning, ifølge Ottesen. Flåtten trenger et klima med 170-180 vekstdøgn i strekk. Et vekstdøgn betyr en gjennomsnittstemperatur på 5 grader eller mer. Fuktig bakke og løvskogpartier er også gunstig.

— Men det finnes lokale forhold som kan være gunstige for flått også i Nord-Norge, sier Ottesen.

Flått er heller ikke så vanlig innover i landet. Vår kartlegging viser likevel flere funn i Hedmark så langt.