KRISTIANSAND: — Hovedbegrunnelsen for at en sak blir gjenopptatt er at det kommer fram nytt bevis i saken som kan gi grunnlag for frifinnelse eller mildere straff, opplyser Ann-Kristin Olsen, nestleder i gjenopptakelseskommisjonen.

Fvn.no overfører Klomsæts innlegg og debatten fra Agder Journalistlag direkte på web-tv fra lørdag klokken 12.45. Smutthull Olsen, som også er Fylkesmann i Vest-Agder, understreker at man også kan få gjenopptatt en straffesak på bakgrunn av andre forhold.

  • Dersom det foreligger særskilte forhold som tilsier at dommen er uriktig

  • Hvis det er tungtveiende hensyn som gjør at skyldspørsmålet bør prøves på nytt.

— Men det er en veldig trang port man skal gå igjennom dersom det ikke er nye bevis i saken, sier Olsen.

Olsen trekker fram eksempler på at folk kan få gjenopptatt saken hvis den dømte risikerer å bli utvist av landet, eller for eksempel en advokat mister bevilgningen som følge av dommen.

— Magefølelsen må si at det har skjedd noe galt i saken selv om det ikke dukker opp nye opplysninger. Men bestemmelsen brukes sjeldent, sier hun.

For dårlig forsvar Etter det fvn.no kjenner til begjærer Klomsæt saken til Viggo Kristiansen gjenopptatt blant annet fordi Oslo-advokaten mener forsvarerne til Kristiansen gjorde en for dårlig jobb.

På generelt grunnlag mener Ann-Kristin Olsen at for dårlig forsvar kan gi grunnlag for gjenopptakelse.

— I teorien så kan det skje, men det vil kreve grundig bevisvurdering. Det må konkretiseres, understreker Olsen.

Olsen trekker blant annet fram at større straffesaker ofte får stor medieomtale, og dermed vil dårlig forsvarsarbeid bli avdekket mens sakene pågår i retten.

- Følelser, ikke fakta Fredag uttalte Sigurd Klomsæt at han mener sin klient ble dømt på bakgrunn av følelser og ikke fakta. Forsvareren mener også at Kristiansens menneskerettigheter ble krenket i rettssalen fordi det ikke var likevekt mellom partene.

Ann-Kristin Olsen vil ikke kommentere disse påstandene.

Ved 15-tiden fredag kunne hun imidlertid bekrefte at Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker har mottatt begjæringen fra advokat Sigurd Klomsæt.

Fvn.no overfører Klomsæts innlegg og debatten fra Agder Journalistlag direkte på web-tv fra lørdag klokken 12.45.