HÆGEBOSTAD : — Jeg skjønte det var svindel og la på røret, men jeg er jo litt nervøs for at eldre folk kan bli lurt av dette, sier Moen til fvn.no.

Hun kan fortelle at også hennes tante fikk samme telefon i sist uke.

– Også hun skjønte at dette måtte være en svindel og la på røret, men jeg lurer jo litt på hva som hadde skjedd dersom vi hadde tastet 9. Ny gammel svindel

Johnny Haukeland fra Bergen ble også opplyst om at han var den heldige vinner av et cruise i Karibien. Han la også på telefonrøret, men telefonen gjorde han nysgjerrig.

– Vi har søkt litt på «Congratulations, press 9» på internett. Det ser ut til å være en form for svindel. Jeg er bare interessert i å advare folk. Det ser ut som om svindlerne har funnet en ny måte å lure folk på, sier Haukeland til bt.no.

Metoden er forveksling lik svindelforsøk som har versert på e-post i årevis.

Ikke farlig

Det er uklart hva som faktisk skjer hvis du taster ni. På internett florerer påstander om at du risikerer å bli overført til en dyr betalingstjeneste.

– Det stemmer ikke i Norge. Det skjer ingenting hvis du faktisk taster 9, sier informasjonssjef Per A. Meling i Telenor.

I noen land, deriblant USA, fungerer svindelen. Ved å taste 9 godkjenner amerikanerne en noteringsoverføring som kan koste store beløp.

– Svindelen virker ikke i Norge ettersom vi har et annet system, sier Meling.

Dermed lager svindlerne ris til egen bak når de ringer opp norske kunder. Det eneste de får igjen for strevet er en litt større telefonregning.

25 kroner i minuttet

Telenor ber kundene om å være oppmerksomme på at det finne svindelmetoder som faktisk kan gjøre telefonregningen din større.

– Det gjelder særlig tapte anrop fra ukjente nummer i utlandet. Når folk blir nysgjerrige og ringer opp igjen, koster det gjerne 25 kroner i minuttet og mer, forteller Meling.

Telenor reagerer på alle slike svindelforsøk ved å sperre tilgangen til numrene fra Norge.