LILLESAND: — Vi tar nedvask, skifter litt dekk og tvinner tommeltotter. Dette er ikke moro, sier Glenn Fidje på Esso-stasjonen.

Til vanlig står parkeringsplassen full av trailere, pumpene spyr ut diesel og bensin og kokken på gjestehuset langer middag til sultne veifarende.

Nå er parkeringsplassen nesten tom og forlatte kafebord står på rekke og rad. Situasjonen er alvorlig for de næringsdrivende på Vestre Vallesverd nå som E 18 er stengt.

— Vi har hatt dager tidligere med stengt E 18, men nå blir det mange dager etter hverandre. Det er alvorlig. 80 prosent av omsetningen er borte, sier Esso-eier Sveinung Solborg.

— For oss er halvparten av omsetningen borte. Heldigvis har vi catering og arbeidere fra E 18-anlegget bor og spiser hos oss. Dette er ille. På hverdagene mister vi 15-20.000 kroner i omsetning. Alle har fått permitteringsvarsel. Blir stengningen langvarig må nok noe ta en pause. Nå bruker vi tiden til nedvask, sier Geir Figenschau på Høvåg Gjestehus.

Den stengte E 18 gjør at kundene på kroa i Høvåg uteblir. Geir Figenschau og Tove bruker de stille dagene til forefallende arbeid. Her tar de ned gardinene for en runde i vaskemaskinen. Foto: Tore-André Baardsen Foto: Tore-André Baardsen