VALLE: — Vi fant dem langt inne på fjellet, tomme for bensin og lette i tøyet. Vi berget vel kanskje livet på dem, sier operasjonsleder Frank Solås i Agder politidistrikt.

Det var ved 19-tiden søndag kveld politiet fikk beskjed om at bommen som sperrer fylkesveien mellom Setesdal og Sirdal var brutt opp. Tre personbiler ble sett forsvinne inn den lite farbare veien, som stenges for trafikk 1. november hvert år.

Måtte ha firehjulstrekker

I tett snødrev og vanskelige kjøreforhold måtte to av sjåførene gi opp. De to BMWene, samt sjåfør og passasjerer, ble funnet takket være iherdig innsats fra politi, veivesen og lokalt rekrutterte personer med kraftige kjøretøy.

- Det var nokså ekstremt. Det snødde tett og sikten var svært dårlig. Vi måtte ha en svær firehjulstrekker for å komme oss inn, sier lensmann Sigurd Langeid i Bygland.

Sammen med to polititjenestemenn deltok Langeid i den vanskelige leteaksjonen.

- Sto bom fast

Etter en del strabaser klarte mannskapene å komme seg inn til to av bilene. Den ene fant de om lag fem kilometer innenfor bommen.

- Den hadde rygget utfor og sto bom fast. Hadde vi ikke funnet dem, hadde de nok slitt i natt, sier Langeid.

Bilen som ble funnet nærmest bygda ble tauet inn. Den andre ble stående igjen på fjellet. Den tredje bilen var ikke å se, men ble antatt å ha kommet seg over fjellet.

Seks menn i 20-30-årsalderen ble pågrepet. Alle var i god behold. Minst tre av dem er litauere, opplyser Solås. De andre var polakker.

Alle ble natt til mandag brakt til arresten i Kristiansand. De vil trolig bli avhørt mandag.

Mistenkt for innbrudd

Etter å ha undersøkt bommen på Sirdal-siden av veien viste det seg at også denne var brutt opp.

— Så vi antar at de har klart å komme seg over mot Vestlandet, sier Langeid.

Det skal ifølge politiet ha blitt funnet noe gods i den ene av bilene. Det er foreløpig uklart om dette er stjålet.

— Det ble meldt om to hytteinnbrudd i dag. Vi har en mistanke om at en eller flere av de seks som er pågrepet kan være innblandet i dette, sier Langeid, som takker lokalbefolkningen for god hjelp.

— Det var flaks at de lokale oppdaget at bommen var brutt opp, og at det kjørte biler inn, sier lensmannen.

Politiet har mistanke om at den tredje bilen kjørte til en adresse i Rogaland. Denne adressen vil mandag bli undersøkt.

— Vi regner med at de på et eller annet vis kom seg over fjellet, og vi har noen opplysninger på en adresse i Rogaland. Det skal nok i løpet av dagen gjøres noen tiltak i forhold til dette, sier operasjonsleder Hans Petter Osaland til fvn.no mandag morgen.