– I Kristiansand var det i stor grad barnevernsbarn, eller barn som burde vært under barnevernets omsorg, som var tilknyttet det høyreekstreme miljøet, sier Yngve Carlsson, tidligere forsker ved Norsk institutt for by — og regionforskning (NIBR).

Rusbelastede hjem

I 2001 kartla han sammen med Tore Bjørgo, professor i politivitenskap, nazistmiljøet i Kristiansand i boken ”Generalisert hat – polariserte fellesskap: Om konflikter mellom ungdomsmiljøer i en norsk by.” På begynnelsen av 2000-tallet var det flere, store nazistiske nettverk i Norge, også i Kristiansand. Nazistmiljøet i byen den gang har visse likheter med det miljøet man ser nå.

– Justvik og Vågsbygd var områdene hvor de fleste ungdommene var rekruttert fra. Rundt 40 personer var tilknyttet miljøet, de yngste var i tidlig tenårene mens de eldste var i begynnelsen 20-årene. Veldig mange kom fra hjem med tung rusproblematikk og store sosiale problemer. Miljøet ble et tilfuktssted for ungdommer som sleit, og flere av lederskikkelsene rekrutterte mobbeofre på skolene, forklarer Bjørgo.

Valfartet til Kristiansand

Det høyreekstreme miljøet i Kristiansand fikk etter hvert stor dekning i den nasjonale pressen.

– Enkelte høyreekstreme fra andre deler av Norge og Sverige søkte seg til Kristiansand. En av disse var Tore Tvedt. Det lokale miljøet ble i en periode forsterket av ressurssterke lederskikkelser med ideologisk forankring. Derfor er det viktig at kommunen og politiet kommer inn tidlig og avvikler disse miljøene. Til gjengjeld har ingen annen kommune så stor erfaring med å håndtere disse miljøene, som Kristiansand, sier Carlsson.