AGDER: Både Utrykningspolitiet og Statens vegvesen kontrollerer i dag russebiler på vei mot Rogaland. Målet er å kontrollere kjøretøyene som ikke har et såkalt russeoblat på bilen.

Alle trafikkstasjonene i landet har i forkant av russetiden hatt et tilbud hvor russen har hatt anledning til å kontrollere russebilene sine gratis. Tilbudet har vært frivillig, og enkelte av verstingene på veien har ikke vært inne for kontroll. De mangler dermed oblat, og er derfor ekstra utsatt for å bli sjekket grundig.

– De med oblat får en lett sjekk hvor vi ser på førerkort og vognkort. De kommer seg raskt videre, forteller Åse Uleberg i Statens vegvesen, til fvn.no.

Ingen biler nektet

I går kveld stod Utrykningspolitiet mellom Kristiansand og Lillesand. Utover dagen står vegmyndighetene nærmere Stavanger.

– Ingen biler ble nektet å kjøre videre i går og et par biler måtte vi sjekke videre, sier Uleberg.

En av bilene som ble sjekket hadde løst ratt og måtte derfor sjekkes grundig. Etter en prøvetur fikk bilen likevel kjøre videre, men med streng beskjed om å ta bilen med til nærmeste verksted.

Tre kontroller i dag

– Vi ser på litt forskjellige dag. Vi samarbeider med Statens vegvesen, men sjekker også fart, rus og grove tekniske feil, opplyser UP-sjef i Agder og Rogaland, Steven Hasseldal, til fvn.no.

I tillegg til å sjekke tradisjonelle ting skal også kampanjen "Si ifra" profileres.

– Det er en kampanje som er kjørt på skolene og handler om å si ifra hvis noen kjører for fort og må ta det med ro, sier Hasseldal.

Statens vegvesen kontrollerte 50-60 russebiler ved Lillesand i går, men det store rushet av biler som skal på russetreff er ventet i dag.

– Vi venter med et jevnt sig utover dagen, avslutter UP-sjefen.