KRISTIANSAND: Det er nesten halvparten av alle interpellasjonene som har vært. Siden valget har åtte bystyrerepresentanter stilt til sammen 22 interpellasjoner eller spørsmål til ordføreren om saker de ønsker søkelys på.

Professor i statsvitenskap, Dag Ingvar Jakobsen, sier øyet som ser må avgjøre om Kleppe er et gnål i bystyret, eller en initiativrik politiker.

Viktige

– Hvis alle gjorde som Kleppe, ville møtene blitt lange. Men interpellasjoner er et viktig demokratisk instrument. Dette er opposisjonen og enkeltpolitikeres mulighet til å sette politiske saker på dagsorden, sier han.

Siden valget har Kleppe fått kraftig kritikk av ordfører Per Sigurd Sørensen for å misbruke interpellasjonsordningen. Det var etter at Kleppe stilte spørsmål om hvor den forvaringsdømte ”Kannibalen” skal bosettes i Kristiansand og da han spurte om Heidi Sakkestad kunne få kommunal støtte til sin kjeveoperasjon i USA. Ordføreren mente Kleppe tok opp private forhold, som ikke hadde noe i bystyret å gjøre.

Eksempelet på en interpellasjon som har fått betydning, er Kleppes fra forrige valgperiode om å gi erstatning til barnehjemsbarn. Bare i år vil kommunen bruke rundt 80 millioner kroner på erstatningsutbetalinger, etter at Kleppe fikk enstemmig støtte.

INTERPELLANTENE:

Dette er interpellasjonene i bystyret hittil siden valget i fjor:

  • Vidar Kleppe (9): Har spurt om tannbehandling, ”Kannibalen”, bemanning i sykehjem, parkering i Kvadraturen, Flekkerøyplanen, knusing av kister på kirkegårdene, Quartfestivalen og oppreisningsordning for krigsbarn og barn med frastjålet barndom.

  • Odd A. Salvesen (4): Har spurt om klimaanlegg i bystyresalen, kreftsyke barn, parkering i Nybyen og salgsstativer på gateplan.

  • Hans Petter Horve (2): Har spurt om satsing på utkantene og rushtidsavgift.

  • Dag Vige (2): Har spurt om veibygging i Baneheia og tilbud til barn utsatt for overgrep.

  • Tor S. Utsogn (2): Har spurt om tiltak mot tiggere og boligmarkedet.

  • Steinar Kristiansen (1): Har spurt om tiltak for å rekruttere i et vanskelig arbeidsmarked.

  • Harald Sødal (1): Har spurt om bevaring av Ruggesteinen.

  • Astrid Bekkenes (1): Hun har spurt om muligheten til å få tilbake faste vaktmestere ved alle skoler.

Syv menn og en kvinne. Dermed er det fortsatt slik undersøkelser for noen år siden viste. Menn tar ordet mest i politiske fora. Bystyret består av 21 kvinner og 32 menn.

Interpellasjon

Betyr formelt spørsmål som stilles i folkevalgt forsamling. Kommer av det latinske ordet interpellare som betyr konsultere, spørre, sette spørsmål ved.

I Kristiansand innledes hvert bystyremøte med inntil to interpellasjoner, for å sikre at de behandles. Andre kommuner har andre ordninger