FROLAND: — Vi har overhodet ingen muligheter til å dekke regningene som vil komme etter en slik brann. Uten støtte fra det offentlige er kommunen teknisk konkurs. Men når du står midt oppi en slik situasjon som vi har hatt her i Froland den siste uken, kan du ikke tenke penger, sier en bekymret Froland-ordfører Sigmund Pedersen til Aftenposten .

Pedersen forteller at kommunen har satt inn materiell og ressurser de har ment var nødvendig. Etter seks dager med brann er rundt 30 000 mål av kommunens totale areal på 300 000 mål ødelagt av brannen.

— Regningen kan komme på over 60 millioner kroner, sier Pedersen. Og ennå er ikke arbeidet over. Selv om flammene er slukket, kan etterslukking fortsette i flere uker.

Lovverket sier at brannberedskap og brannslukking er en kommunal oppgave og belastes den enkelte kommunes budsjett. Det kan bli en økonomisk katastrofe for den lille kommunen med om lag 5000 innbyggere. De har ikke avsatt midler til regninger på millioner av kroner etter skogbranner.

Lønne bakkestyrkene

— Alle frivillige og innleid hjelp har krav på økonomisk kompensasjon for det arbeidet vi har hyret dem til under brannkatastrofen. Det er snakk om betydelige beløp, sier brannsjef i Aust-Agder, Jan Kongsvik.

Forenklet kan man si at kommunen får regningen på alt arbeidet som gjøres på bakken, med unntak av Sivilforsvaret og Heimevernet. I tillegg dekkes støtte fra helikopter av det offentlige.

Ordfører Pedersen forteller at Froland, som mange andre kommuner, ikke har noen reserver til å dekke slike katastrofer, og at kommunen derfor er helt avhengig av det offentlige for å betale for dette.

150 millioner

Totalt kan det dreie seg om opp mot 150 millioner kroner. På det meste har om lag 15 helikoptre vært i aksjon over brannområdet. Daglig kan helikopter koste så mye som 3-4 millioner kroner, totalt 25-35 millioner kroner. Heimevernets innsats kan alene komme opp i 3 millioner kroner. I tillegg kommer kostnadene som Sivilforsvaret og Forsvarets utgifter til sine helikoptre og mannskap.

Signaler om støtte

Fredag kom det fra regjeringshold et løft i antall helikoptre som deltok i brannslukkingen. På ettermiddagen dro også justisminister Knut Storberget sammen med regjeringskollega Terje Riis-Johansen fra landbruks- og matdepartementet til brannområdet. Der ble det gitt signaler om at det ikke skulle stå på ressurser og økonomi for å få slukket brannen.

For tidlig

Fra justisdepartementet blir det overfor Aftenposten sagt at det er for å tidlig å si om de vil komme Froland kommune til økonomisk unnsetning i etterkant. En slik problemstilling blir trolig avklart i løpet av uken.

FÆDRELANDSVENNEN/AFTENPOSTEN