KRISTIANSAND: Mads Gilbert har ifølge juryens begrunnelse vist et ekte og brennende engasjement over mange år og aldri gått på akkord med sine synspunkter.

Prisvinneren har jobbet mye med å utdanne lokale helsearbeidere i krigsområder. Særlig gjelder det opplæring i akutthjelp for mineskadde. Den største internasjonale anerkjennelsen fikk han da han i 2008 reiste til Gaza sammen med kollega Erik Fosse. Begge fikk betydelig internasjonal medieomtale, fordi Israel nektet journalister adgang til Gazastripen. De norske legene var dermed blant de få som kunne rapportere ut, og de ble mye brukt som kilder av norske og internasjonale medier.

Uredd aktør

Gilbert er spesialist i anestesiologi og professor i akuttmedisin. Selv om han er Oslo-gutt, har han utøvd mesteparten av sin yrkeskarriere i Nord-Norge. I 1999 ble Gilbert (og Hans Husum) tildelt Lærdals ærespris for akuttmedisin fra Universitetet i Oslo.

Erik Byes minnepris gis til en person som «over en lengre periode har framvist et uredd og brennende engasjement for å påvirke samfunnsutviklingen i positiv lei lokalt, nasjonalt eller internasjonalt ».

«Vedkommende må ha framvist mot til å gå mot strømmen og de moteriktige standpunkt, til kompromissløst å kjempe for rettferdighet, fred og menneskeverd», heter det i premissene.

Etterfølger Sheehan

I 2008 ble prisen delt ut for fjerde gang og gikk da til den amerikanske fredsaktivisten Cindy Sheehan. Tidligere har Åge Aleksandersen (2005), Hanne Sophie Greve (2006) og Erling Borgen (2007) mottatt prisen.

Prisen ble lansert etter journalisten og visekunstneren Erik Byes død 13. oktober 2004.