Nepal KathmanduNår Nepals nye parlament samles i begynnelsen av neste måned blir et av de første punktene på dagsorden å avskaffe monarkiet endelig. Det 240 år gamle monarkiet er formelt blitt avskaffet allerede, men kongen sitter stadig i palasset sitt, og den endelige utkastelsen har vært utsatt til etter valget 10. april.Valget ble vunnet av maoistene, som har gjort avskaffelse av monarkiet til en av sine hovedsaker, så sjansene for å bevare monarkiet i en eller annen seremoniell form ser ut til å være lik null. For maoistene symboliserer kongehuset det føydale og klassedelte samfunn som de kjemper imot. Kongefamilien.

Spørsmålet er nå hva som skal skje med kong Gyanendra og resten av hans familie, og ikke minst kronprins Paras, som også bor i sitt eget palass.Maoistene har tilbudt de kongelige at de kan trekke seg tilbake med verdighet og bli boende i landet som vanlige borgere, men det er vanskelig å forestille seg at den upopulære kongen og enda mer upopulære kronprinsen kan avfinne seg med det.Kong Gyanendras har siden han overtok makten etter massakren på broren og dennes familie i 2001 ofte blandet seg inn i politikken og en gang til og med avsatt regjeringen. Innblandingen har ført til massedemonstrasjoner, fallende popularitet og nå avskaffelse av monarkiet. Eksil?

De seneste dagene har både nasjonale og internasjonale medier vært fylt med artikler om at kongen har planer om å dra i eksil i India. Det store nabolandet menes å være tilhenger av å bevare det siste hindukongedømmet i verden og mistenkes for å ha gitt støtte til Nepals hær, som inntil nylig var tett knyttet til kongehuset. Palasset avviser alle rykter om eksil som «oppdiktede og ubegrunnede».De siste stemmene etter valget blir talt opp i denne uken. Maoistene ventes å få cirka 240 av de 601 plassene i parlamentet og blir dermed det største partiet. Parlamentet skal i løpet av de kommende to år utarbeide en ny grunnlov, som må vedtas med totredjedels flertall. Tekst: Lasse NørgaardJyllands-Posten(Bearbeidet for Fædrelandsvennen av Helge Stavik)