KRISTIANSAND/TRIPOLI: Gjennom det nystartede meglerfirmaet El-simsaar har kristiansanderen Trond Øystein Thomassen og libanesiske Talal Omar Haidar allerede 600 leiligheter i sin portefølje, og kundene er på gli.

— Vi forhandler nå om en 32 mål stor strandtomt til en sjeik fra Dubai, forteller Haidar til fvn.no på telefon fra Libanon.

Partner og eventyrer Thomassen styrer butikken fra Kristiansand, mens Haidar møter prinsene og de andre kundene i moderne kontorer i Tripoli og Byblos. De skjøt inn et par millioner kroner i prosjektet, og så var de i gang.

Thomassen driver sitt eget eiendomsselskap i Kristiansand. Haidar, som flyttet til Norge i 1989, har også erfaring fra eiendomsbransjen i Kristiansand. I tillegg var han tidligere nestleder i Muslimsk Union i Kristiansand. Nå bor han igjen i Libanon.

Sydenparadis

Byblos, som oser over av historie fra såvel korsfarertiden som de gamle fønikernes tid, ligger ved middelhavet 37 kilometer nord for Beirut, og er ifølge Haidar og Thomassen det perfekte feriemål:

— Libanon har alt: Vakre strender, byliv, arkitektur, historie, flott natur, fjell og alpinanlegg. Alt er innenfor rekkevidde for ferierende, sier Thomassen.

Han tror turister kommer til å strømme til regionen når de forstår at det ikke bare er krig og konflikt som preger Libanon.

— Du kan starte dagen på stranda, og etter lunsj tar du bilen og kjører en halvtime opp i fjellet og står på ski i alpinanlegg som setter Hovden skikkelig i skyggen, sier han.

Selger til Dubai Prisene på leiligheter i Byblos-Tripoli-området ligger rundt 300-400.000 for de rimeligste.

— Vi venter på at den politiske situasjonen skal stabilisere seg, sier Haidar, som bruker tiden mellom salgene flittig til å pleie kontakter i Dubai og andre deler av den arabiske verden.

Haidar selger også eiendom til libanesere i Tripoliområdet, men er ikke i tvil om hva som er drømmen:

— Vi håper å få finansiert byggingen av et stort feriekompleks ved stranda, med badeliv, båt- og jetski, for ferierende fra Europa og og den arabiske gulf. Tomta ligger klar, sier Haidar.