KRISTIANSAND: – Jeg skal i møte med redaktøren for Klar, Oddmund Harsvik, nå i ettermiddag. Det ligger i kortene at vi vil komme fram til en løsning som innebærer at gatemagasinet skal selges utenfor senteret vårt. Vi vil blant annet drøfte hvordan organiseringen av salget skal foregå, sier senterleder for Sørlandssenteret, Kjetil Børufsen, til fvn.no.

Mandag denne uken ble det klart at senterledelsen forbyr selgere fra gatemagasinet Klar å stå ved inngangspartiet til senteret.

Vedtaket har ført til massiv kritikk fra mange hold. Blant annet fra innehaver av Stormberg, Steinar Olsen, og nestleder i KrF, Dagrun Eriksen.

Vurdert på nytt

– Jeg var nok kanskje litt kjapp på avtrekkeren da vi bestemte oss for å nekte dem adgang. Jeg hadde ikke sett for meg at denne saken skulle ta av, slik som den har gjort. Nå har vi gjort en ny vurdering, og åpner igjen for salg av bladet, sier Børufsen.

Han benekter at bakgrunnen for avvisningen er at det er rusmisbrukere det gjelder. Hvordan salget vil måtte organiseres i fremtiden, vil han ikke mene så mye om før han har vært i møtet med redaktøreren.

Jubel

– Jeg synes det er utrolig bra at senteret vil snu. Dette er en god dag for oss som selger bladet. De siste dagene har vi fått en enorm støtte fra folk. Det er ingen jeg har truffet, som kan forstå hvorfor vi ikke har vært velkomne, sier Hans Christian Krogh (43).

Hver dag siden august har han solgt gatemagasinet Klar ved Sørlandssenteret. Like lenge har han vært rusfri.

– Jeg har følt meg som en kriminell når jeg har stått her de siste dagene, det er veldig ubehagelig. Jeg har fått mange stygge blikk fra ledelsen på senteret. Nå ser jeg fram til å få selge Klar med senterledelsens velsignelse, sier Krogh.

Han forteller at jobben som Klarselger har gjort at han har greid å komme seg på beina igjen.

Unyansert

Senterleder Børufsen opplever kritikken som har kommet i media de siste dagene som tøff. Han mener den er urettferdig og lite nyansert. Og viser til at selgerne av Klar har vært i en særstilling ved senteret i halvannet år.

— Vi tar allerede et betydelig samfunnsansvar. Det er vanskelig å velge ut, og ikke minst legge premisser for hvem vi skal støtte. Redd Barna, Frelsesarmeen, Strømmestiftelsen og Røde Kors er organisasjoner som vi i dag samarbeider bra med, sier han.

Og nå tyder altså alt på at både saken løses, og at Hans Christian Krogh og andre selgere igjen vil være velkomne på Sørlandssenteret.