KRISTIANSAND: Onsdag og torsdag for to uker siden omskjærte den dansk-palestinske kirurgen Said Ahmed El-Batran fra Aabenraa i Danmark 15-20 gutter i kontorlokalene til Det muslimske trossamfunnet i Agderfylkene.

– Vi ønsker selvsagt helst å gjøre det på sykehuset, men vi får ikke tilgang, sier Hamze Farhat, som organiserte fellesaksjonen blant muslimer i byen.

Ingen rett

Tidligere i vinter bestemte Sørlandet sykehus i Arendal å ikke lenger tilby rituell omskjæring. Det samme har avdelingene i Flekkefjord og Kristiansand bestemt. Årsaken er mangel på ressurser.

– Omskjæring er en skikk mange tar med seg. Men jeg kan vanskelig se at det offentlige skal betale. Vi må hele tiden prioritere i en endeløs strøm av ønsker om behandling. Disse har ikke noen rett til helsehjelp, og gruppen blir rett og slett nedprioritert, sier urolog Ole Tysland ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

9000 kroner

I et skriv fra sykehuset i Arendal til helsestasjoner og fastleger i Aust-Agder viser man til en privat klinikk som tilbyr omskjæring for 9000 i Tønsberg og Drammen.

– Vi synes det offentlige burde ta seg av dette. Omskjæring er en viktig del av det å være muslim. Det er best om det skjer tidlig, tradisjonelt i løpet av første uka. Den sjuende dagen klippes håret, man omskjæres, barnet får navn og pengegaver. Sykehuset legger en stor byrde på foreldre ved å henvise til dyre klinikker, sier imam Akmal Ali i Muslimsk Union i Agder.

Løsningen

Hamze Farhat fant løsningen da han var i Danmark for å omskjære sønnen sin på en klinikk i Aabenraa, ved grensen til Tyskland.

Said Ahmed El-Batran er overlege og spesialist i kirurgi ved offentlige Kirurgisk klinikk i kommunen, samtidig som han har en privat klinikk.

– Jeg reiser til Sverige og Finland også, og problemstillingen er den samme. Helst bør inngrepet foretas på sykehus, men det er politikerne som bestemmer. Så vi får ordne det på best mulig måte, sier El-Batran.

Han vurderer å starte en filial av sin private klinikk på Sørlandet.

– Det er ikke bare omskjæring som er problemet. Innvandrere ønsker å bli behandlet på et sykehus hvor de blir forstått, sier El-Batran.

– Jeg var litt redd

– Jeg var litt redd. Det var litt skummelt, sier Yunus Dudajev (7).

For to uker siden ble han og brødrene omskåret.

(Saken fortsetter under bildet)

ALLE TRE OMSKÅRET: Tsjetsjenske Dzjabraih Dudajev (34) fikk alle tre guttene omskåret for to uker siden. Fra venstre Yunus (8), Adam (2), Eva (2) og Adam (2). (Foto: Reidar Kollstad) Foto: Reidar Kollstad

– Det var helt sikkert lovlig og i orden, men jeg følte nesten jeg gjorde noe galt. Legen noterte navn og fødselsnummer. Men jeg fikk ingen kvittering, og jeg var litt bekymret for infeksjoner. Inngrepet foregikk ikke på klinikk, men på et kontor. Selvsagt ønsker jeg vi kunne gjort det på sykeshuset, sier pappa Dzjabraih Dudajev (34).

Han har i lang tid forsøkt å finne en rimelig løsning på omskjæringen. Han var derfor glad da han kunne skrive seg på listen i moskeen Muslimsk Union i Agder.

– Det er ingen tsjetsjensk skikk, men en muslimsk viktig handling, sier Dudajev fra Kristiansand.

– Forskriftsmessig

Han betalte 4500 kroner til sammen for å få omskåret sine tre gutter. Den sammen behandlingen ved sykehusets anbefalte privatklinikk ville kostet 27.000 kroner, pluss reiseutgifter. Hjemme i Tsjetsjenia ville behandlingen for alle tre kostet rundt 400 kroner, eller rundt fem timers arbeid.

Said Ahmed El-Batran uttaler at inngrepene skjedde forskriftsmessig, og sier alle fikk kvittering. Rommet ble klargjort, han brukte medbragt medisinsk utstyr og engangs-artikler, sier El-Batran.