KRISTIANSAND: Enkelte netter får ikke Svein Glendrange og kona i Rådhusgata sove før klokken 03.30 på natten.

— Det er ikke spesielt hyggelig å ligge våken til halv fire når du skal på jobb to timer senere, sier Svein M. Glendrange.

Han bor i Rådhusgata 4. Naboene der har nå gått til kommunen for å få nattesøvnen tilbake. Det er spesielt støyen fra utestedet Bakgården som plager dem.

— Jeg har bodd her siden 1994, og det har bare blitt verre de siste årene, sier Glendrange.

Mer bråk.

Flere utesteder, utvidet skjenketid og en røykelov som fører til at flere sitter utendørs, har gjort støy til et økende problem i sentrum. Samfunnsmedisinsk enhet i Kristiansand kommune har nå tre saker liggende, der naboer klager på støy fra utesteder og ber kommunen gripe inn.

— Det er slik at vi gruer oss til helgen. To ganger har jeg vært nødt til å kontakte politiet for å få slutt på bråket, sier Ragnvald Voreland, som også bor i Rådhusgata 4. Det er ikke bare om sommeren og i helgene de er plaget av bråk. Det skjer også midt i uken.

— Og det skal ikke mange nettene til før det begynner å irritere deg veldig, sier Svein M. Glendrange.

Folk Fædrelandsvennen har snakket med som er plaget av bråk, presiserer alle at de må tåle mer bråk siden de bor såpass sentralt.

— Vi er for aktivitet. Det er jo derfor vi flyttet til byen, sier Arild Skaiå.

Han representerer beboerne i Kongensgate, som er plaget av støy fra utestedet Kick.

— Men når det er så mye bråk at hele kvartalet står og rister har det gått for langt, sier Skaiå.

Han sier at det stort sett er om sommeren de blir plaget av bråk fra Kick.

— Mange gruer seg nå til at sesongen skal starte, for dette er blitt et helseproblem for folk.

MANGLER REGLER.

Konfliktene som har oppstått i sentrum kommer ikke overraskende på dem som jobber med støy.

— Politikerne ønsker en by med et yrende kulturliv, der folk er ute og møtes. Samtidig ønsker de en tettere beboelse i sentrum. Da kan det bli konflikter, sier Sigurd Paulsen, som er leder for samfunnsmedisinsk enhet.

I Kristiansand er det ikke klare regler for støy. I fjor sommer ble Kick pålagt støyregler, som sa at musikkstøyen ikke skal overstige 45 db før kl. 22.00 og 35 db etter kl. 22.00. Men dette vedtaket fra Kristiansand kommune ble påklaget til Fylkesmannen i Vest-Agder. Avgjørelsen fra Fylkesmannen kommer til å danne grunnlaget for hvordan kommunen skal håndtere støy i fremtiden. Kommunen avventer derfor svar herfra, før de avgjør de andre støykonfliktene i sentrum.