KRISTIANSAND: Det kom fram under etterforskningsleder Tor Kasin sin forklaring i Kristiansand tingrett i dag.

— Vian og ektemannen kom sammen til politiet, og hun ga uttrykk for at hun ønsket skilsmisse, sa Kasin.

Irakisk skikk Ifølge ekteparet måtte det gjentas en setning på kurdisk tre ganger for at skilsmissen skulle være gjennomført. Vian Bakir Fatah forklarte at dette var skilsmisseskikk i hjemlandet Irak. Ektemannen var imidlertid nølende da prosedyren skulle gjennomføres.

— Begge var svært hissige, og vi måtte roe dem begge ned. Ektemannen gjentok så en setning to ganger. Vi skjønte jo ikke hva som ble sagt ettersom det var på kurdisk. Men da han ikke ville si setningen mer enn to ganger, ble Vian svært sinna. Hun ba ham om å si det en tredje gang, fortalte Kasin.

Ektemannen skal da ha gjentatt setningen en tredje gang, og dermed ble Vian svært fornøyd.

- Lykkelig - Hun strålte av lykke etterpå, og hun bekreftet at de nå var skilt ifølge irakisk skikk. Det bekreftet også ektemannen, sa Kasin.

Ifølge politimannen, som har vært etterforskningsleder for drapssaken, skjønte ikke betjentene hva som var blitt sagt.

— Vi visste ikke hva vi var vitne til. Men dersom vi kunne hjelpe på noen som helst måte, så gjorde vi det. Vi forstod at dette kunne være med å løse konflikter, så det var bra, sa Kasin.

- Et godt eksempel Under sin forklaring beskrev politimannen Vian Bakir Fatah som en sosial person som ville lære å kjenne det norske samfunn. Kasin berømmet Fatahs evne til å integrere seg i det norske samfunn.

— Vian var et godt eksempel på integrering. Hun tok kontakt med omverden, og ønsket å bli en del av samfunnet. Ektemannen var imidlertid mindre integrert, og virket mer innesluttet. Han fulgte imidlertid godt opp barna i barnehage- og skolesammenheng, sa Kasin.

Fvn.no følger rettssaken i Kristiansand tingrett.