Høsten 2007 var både Tjostolv Moland og Joshua French ansatt i Telemark bataljon (TMBN), Norges eneste profesjonelle hæravdeling. French var grenader, en betegnelse på en menig, profesjonell soldat. Han var ansatt i bataljonen fra 1. januar 2007. Moland kom til avdelingen 12. april 2007, etter å ha tjenestegjort i Garden fra august til desember året før.

I Garden var Moland troppsbefal, i TMBN fungerte han som fenrik, en grad som normalt gir ansvar for ett lag med soldater, ca. ti personer.

Måtte dra

Med 14 dagers mellomrom, henholdsvis 25. september og 10. oktober, forsvant Moland og French ut av bataljonen. Etter det Aftenposten får bekreftet fra sentrale kilder i Forsvaret, var dette ufrivillig.

Ved to anledninger var det inngitt bekymringsmeldinger på French. Ved første anledning fikk han beholde jobben. Bakgrunnen for at de to ble ønsket ut, var bl.a. opplysninger som ble samlet av Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST). De gikk ut på at «et miljø i Telemark bataljon» forsøkte å rekruttere medsoldater til private, væpnede oppdrag i Afrika.

Moland og French har bekreftet overfor Aftenposten at de tidligere har hatt oppdrag i Afrika, bl.a. væpnet beskyttelse av privatpersoner og organisasjoner. Før de tok seg inn i Kongo i månedsskiftet april/mai i år, jobbet de som vakter på skip i den piratutsatte Aden-bukten.

I Fellesrådet for Afrikas årbok fra 2009 intervjues to personer i firmaet SIG om private sikkerhetsoperatørers virksomhet i Afrika. Den ene bruker navnet «John Hunt». Han er identisk med Joshua French.

I flere land

I intervjuet forteller de to om flere sikkerhetsoppdrag i ulike afrikanske land, som Angola, Sierra Leone og Den demokratiske republikken Kongo. «Vi forstår at Norge ikke liker at vi opererer utenfor radaren, men vi er faktisk våre egne etiske kvalitetssikrere...Vi er the good guys», sier «Hunt» i intervjuet.

Under den pågående rettssaken i Kongo har både Moland og French bekreftet at de har et sikkerhetsselskap i Uganda, med lovlig registrerte våpen.

Pressetalsmann Christian Øverli ved Forsvarsstaben bekrefter tidspunktene for Moland og Frenchs opphold i Telemark bataljon. Men han henviser til at deres opphold i bataljonen er en personalsak, som Forsvaret av prinsipp ikke vil kommentere.

På spørsmål fra Aftenposten i går avviser French og Moland helt at de ble tvunget ut av Forsvaret.

–Det er ikke korrekt, sier French.

–Det er løgn, sier Moland.

Ifølge French brøt de to kontrakten med Forsvaret fordi noen ville ha dem til å starte eventbyrå-virksomhet. Moland bekrefter dette, og viser til «nye utfordringer».

Ifølge Moland var Forsvaret fortørnet over at de valgte å slutte. Han hevder også at han senere ble kontaktet av Forsvaret for et nytt engasjement. Flere overordnede oppfordret dem til ikke å forlate Hæren, heter det i French og Molands versjon.

Krangler om ID-kort

For få dager siden hevdet French på NRK Dagsrevyen at de to har lov til å bære Forsvarets røde ID-kort, og at Moland sogar er reserveoffiser.

Pressetalsmann Christian Øverli sier at det å stå på liste over personer som har befalsutdannelse og som rent teknisk er tilgjengelige for Forsvaret, i seg selv gir anledning til å bære det røde ID-kortet. Men det er under forutsetning at kortet er merket med reservebefal, noe Molands ikke er. Som tidligere omtalt i Aftenposten har Forsvaret i sommer skjerpet kravene om at ID-kortene skal leveres inn når personell avslutter tjenesten.

(Aftenposten / Fædrelandsvennen)