Les også: Katta-jenter stiller høye krav til seg selv

KRISTIANSAND: — Stadig flere jenter sliter med en perfeksjonisme som ligger langt over det som er sunt, sier Imri Leer-Salvesen, helsesøster for Kristiansand Katedralskole og Gimle videregående skole.

Hun erfarer at jenter, i langt større grad enn gutter, kan være nådeløse mot seg selv.

BEKYMRET.

— De sammenlikner karakterer, popularitet, vekt og sosial posisjon. Stadig flere jenter sier at bare det perfekte er godt nok. Det nye er at så mange har slik innstilling, sier Leer-Salvesen, helsesøster for 1400 elever på Katta og Gimle i 18 år.

Hun legger til:

— Deres iver etter å bli best går på helsen løs. Stadig flere kommer til meg og snakker om muskelsmerter, depresjoner, tilfeldige måltider og problemer med søvn.

Leer-Salvesen er svært bekymret over at unge, fremadstormende jenter ikke evner å se varsellamper lyse.

— Mange av dem som strever med å være best har samme ambisjonsnivå på fritiden. Flere har en jobb på si for å finansiere aktive liv. Stadig flere skyr stillhet. De fyller hodet med musikk og lar mobilen være aktiv om natten. Dette stressende livet tiltar i intensitet når eksamener nærmer seg. Og det mest skremmende er at vi ser symptomer blant førsteklassinger.

Dette er helsesøsterens råd:

  • Ta det med ro. Det gode liv er ikke å være best i alt.

JENTER SLITER.

Professor Lars Wichstrøm ved NTNU står bak den nasjonale undersøkelsen Ung i Norge. En av konklusjonene er at de psykiske problemene er blitt verre de ti siste årene. Og at jentene har det verst.

  • Jenter er dobbelt så ofte deprimert som gutter. De sliter rett og slett mer, sier Wichstrøm.

Ifølge undersøkelsen stiller jenter større krav til seg selv enn gutter gjør. Både i skolesammenheng og i det sosiale liv ellers.

— Jentene gjør mer lekser og får bedre karakterer enn guttene. Også når det gjelder utseende føler de et sterkere press, særlig i forhold til slankhetsidealet.

— Hvem stiller alle disse kravene til jentene?

— I siste instans gjør de det selv. Men det er klart de kommer fra et sted. Og det visuelle trykket er blitt langt sterkere de siste årene gjennom ulike mediers vekt på vellykkethet, slanke kropper og sexy fremtoning.

Wichstrøms undersøkelse viser også at jenters kroppsvekt øker, samtidig som de ytre kravene slanking tiltar.

— Resultatet er at jentene er mer misfornøyd med seg selv enn før, sier Wichstrøm.