KRISTIANSAND: Sperresonen ble opprettet da det ble påvist blåtungevirus i besetninger på Lista og i Lindesnes i februar i år.

Etter påvisningen ble det gjennomført en grundig kartlegging med påfølgende utslakting av mulige smittebærere, skriver Mattilsynet på sine nettsider. Det ble også tatt prøver av vilt i sperresonen.

— Det er ingenting som tyder på at det har vært virussirkulasjon i området, skriver Mattilsynet.

Totalt ble det påvist positive prøver på blåtunge i fire besetninger. Disse var to på Lista, en i Lindesnes og en i Grimstad. Funnene ble gjort på storfe.

Sperresonen som Mattilsynet opprettet, strakk seg fra Flekkefjord i vest til Arendal i øst. Når sperresonen nå oppheves vil tiltakene som gjelder, være lik i hele restriksjonssonen i Sør-Norge. Ifølge Mattilsynet fortsetter overvåkingen av blåtunge i 2010. Blåtunge er en dyresykdom som kun angriper drøvtyggere. Det er ikke farlig å spise kjøtt eller drikke melk fra smittede besetninger.

OPPHEVET: Sperresonen som ble opprettet i Agder-fylkene for å hindre spredning av blåtunge, er nå opphevet. (Kart: Veterinærinstituttet) Foto: Veterinærinstituttet