KRISTIANSAND: I sommer ble det solgt nærmere 40 leiligheter i Bystranda Terrasse, som ennå ikke er godkjent av kommunen, slik Fædrelandsvennen skrev tirsdag. Men allerede i juni, noen dager før salget startet, ble utbygger advart av plan— og bygningsetaten:

"Vi er blitt gjort kjent med at salgsprosessen for det aktuelle utbyggingstrinnet er planlagt igangsatt. Siden prosjektet ikke er i tråd med vedtatt plan, og at det ikke er gitt byggetillatelser, frarådes dette gjennomført." heter det i brevet signert saksbehandler og plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum.

Tangen Utviklingsselskap (Tuas) ønsker torsdag å få byutviklingsstyret med på å endre den godkjente bebyggelsesplanen fra 2008. De ønsker en mer terrassert og tiltalende bebyggelse, men må da trå utenfor godkjent byggegrense, en del meter nærmere sjøen.

Det betyr at en rekke naboer i prosjektet bak, Bystranda Park, mister utsikt. Her er 37 av 121 enheter solgt, og parkeringskjelleren allerede ferdig utgravd.

I tolvte time tilbyr Tuas-sjef Svein Kaldestad, i brev datert tirsdag 30. november, naboene kompensasjon - hvis naboprotesten trekkes. De innser at endringen kan medføre "visse mindre ulemper" med hensyn til lys og utsikt.

"For å bøte på dette, er vi villige til å erstatte et eventuelt verditap som leiligheter i Bystranda Park måtte bli påført som følge av endringene. Forutsetningen for dette er at naboprotesten som er avsendt fra Tangen Pluss knyttet til det terrasserte plangrepet trekkes.", heter det i brevet.

Men naboutbygger Tangen Pluss akter ikke å fire en tomme på vegne av sine kjøpere. De godtar terrasseblokker, men krever at byggegrensen holdes, hvilket betyr færre leiligheter:

"Etter vår oppfatning vil det være enklere og mindre byrdefullt for tredjepart om Tuas løser saken overfor egne kjøpere, hvilket også utgjør et langt lavere antall enn Bystranda Park." skriver prosjektsjef Øystein Klungland fra boligbyggeren Selvaag.

Selskapet mener også det virker ambisiøst å legge opp til en slik erstatningsavtale nå. "Særlig sett i lys av at forslaget fremsettes dagen før saken skal behandles i Kristiansand kommune." anfører Klungland.

Overfor Fædrelandsvennen har Tuas-sjefen forklart at de på salgstidspunktet mente saken kunne løses som en mindre vesentlig reguleringsendring, uten politisk behandling.