SØGNE: Overingeniør Halvard Berget, som arbeider med miljøvern hos Fylkesmannen i Vest-Agder, innrømmer at Søgne og Songdalen kommuner har fått tillatelse til utslippet . På grunn av arbeid med flytting av høyspentledninger hos Agder Energi torsdag, var renseanlegget uten strøm store deler av dagen. Arbeidet var varslet i god tid, men ingen gjorde noe for å forebygge utslippet man visste ville komme.

— De har søkt om dispensasjon, og denne ble innvilget for denne korte stansen, forteller Berget.

— Så du anser en stans på nær åtte timer som et kort stopp i driften?

— Ja, sett i forhold til ett års driftsstans, er ikke åtte timer lenge.

— Ville dere vurdert det anderledes dersom søknaden kom midt i badesesongen?

— Ja, det vil jeg tro, da ville vi bedt dem kontakte miljørettet helsevern for en eventuell godkjennelse. Dersom dette skjedde sommerstid, ville det nok blitt en betydelig proteststorm. Det er klart at dette er en uholdbar situasjon for dem som blir berørt, og ideelt sett skulle renseanlegget hatt en reserveløsning i form av et nødaggregat, mener Berget.

Oddekalv: - Skammelig!

Leder av Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, kaller utslippstillatelsen skammelig.

— Dette er for dårlig, og det viser hvor mange tvilsomme saksbehandlere som finnes hos Fylkesmannen rundt i landet. At noen skal få tillatelse til å slippe ut nesten 1000 kubikk kloakk rett i sjøen holder ikke. Det er faglig feil, det holder ikke en meter og det viser hvordan miljømyndighetene her i landet egentlig ikke tar forurensning på alvor, sier en opprørt Oddekalv.

Tas opp politisk

Leder av plan- og miljøutvalget i Søgne kommune, KrFs Torfinn Kleivset stiller seg undrende til at det interkommunale renseanlegget for Søgne og Songdalen kommuner ikke har nødaggregat som reserveløsning ved strømstans.

— Jeg vil ta en telefon for å høre hva som har skjedd her, sier Kleivset til fvn.no, etter det over nær 8 timers lange kloakkutslippet torsdag.

Kleivset er forundret til at man ikke har en nødløsning man kan ty til.

— Dersom de ansvarlige ved renseanlegget har visst om dette i god tid, og likevel unnlatt å gjøre noe for å forebygge utslippet, høres det rart ut. Jeg skal være forsiktig med å kritisere de som arbeider på renseanlegget, men dette må vi få klarhet i, sier Kleivset.